4 juli 2011

Starbatty: Hulp Griekenland niet toegelaten volgens Duitse wetProfessor Starbatty zet zijn kruistocht tegen de euro door. Vorig jaar verloor hij al een proces daarover (zie mijn posten http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2010/04/hyperinflatie.html, http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2010/04/starbatty-duitsland-cs-moet-de-euro.html,http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2010/04/de-grand-old-duke-of-york-marcheert.html) en dit jaar probeert hij het weer. Het hooggerechtshof in Karlsruhe mag weer eens toetsen of de grote steun aan Griekenland wel mag volgens de grondwet. Ook deze keer is het tamelijk kansloos aldus Elga Bartsch van Morgan Stanley. Toch is het deze keer spannender dan in de vorige keren (als hij wint zijn de poppen aan het dansen op de beurzen). Al verliest hij weer eens, de publieke opinie staat nu achter hem.
Starbatty c.s. stellen dat Griekenland veel beter af is met de drachme. Via de dan onvermijdelijke koersval komt men via meer toerisme etc er weer bovenop. Net als bij ontwikkelingshulp heeft de steun van het Westen, bestemd voor het betalen van rente, een averechts effect. Griekenland wordt er alleen maar armer van en Duitsland blijft daardoor langer dan nodig opgescheept zitten met de euro.

De cartoon is van KAL in The Economist, die enigszins plausibel maakt dat de andere PIGS niet staan te popelen om het medicijn van Griekenland ook geïnjecteerd te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten