30 december 2011

De educatieve opmars van vrouwen versnelt: mannen vliegen middenklasse uit


Sinds de kredietcrisis zie je o.a. in de VS dat vooral vrouwen langer blijven studeren of weer opnieuw gaan studeren. In de leeftijdscategorie 16/24 verlaten vrouwen in drommen de beroepsbevolking, vooral om een betere opleiding te gaan volgen. Sinds de recessie officieel voorbij is (juni 2009) is het aantal werkende meisjes tussen 16 en 24 met 255.000 afgenomen en bij mannen met 178.000 toegenomen. De berooepsbevolking van jongens tussen 16 en 24 is sindsien vrijwel hetzelfde gebleven, maar bij meisjes is die gedaald met 412.000. Er zitten nu 130.000 vrouwen meer op een dagopleiding.
Meisjes accepteren de slecht betaalde oninteressante banen niet meer en gaan weer studeren. Jongens accepteren die slechte banen veel vaker. Er zit ingehamerd dat ze kostwinner zijn en dat het een schande is als je je meisje voor je laat werken en jij niets zit te doen.

Overal in het Westen zie je nu dat vrouwen vaker naar de universiteit gaan, vaker diploma's halen. Er zijn theorieën dat het onderwijs in bijvoorbeeld Nederland nu afgestemd is op vrouwen, terwijl dat vroeger op mannen was. Mannen lopen een beetje achter en zijn pas een paar jaar later toe aan de zelfdiscipline die meisjes kennelijk jaren eerder weten op te brengen.

Tot overmaat van ramp nemen de banen in de typische mannenberoepen (industrie, bouw) af en nemen de banen die meer voorbestemd voor vrouwen geacht worden vaak sterk toe (zorg, communicatie). Vrouwen dringen wel voormalige mannenberoepen in groten getalen binnen, maar mannen worden nog vaak als mietjes gezien als ze zorgberoepen kiezen.

Over enkele decennia kunnen we ons wellicht niet meer voorstellen, waarom vrouwen vroeger minder verdienden dan mannen. Dan zullen de vrouwen met hun superieure opleiding de mannen naar inferieure banen verdrongen hebben. De vrouw is dan de kostwinner en mannen behoren voor het meerendeel alleen nog maar tot de middenklasse als ze een normaal, goed verdienende vrouw hebben.

bron: o.a. New York Times (http://www.nytimes.com/2011/12/29/business/young-women-go-back-to-school-instead-of-work.html?src=me&ref=general) en plaatje is van Ecompic

N.B. Ik vond het verbazend dat de lezerscommentaren op het stuk van NYT zich concentreerden op Laura Baker die $200.000 aan haar studie had uitgegeven (vanaf lagere school) en nu met een enorme studieschuld zit, die ze zelfs met een goede baan als communicatiedeskundige niet snel kan aflossen. Studeren is een dure zaak in Amerika, dat kan al bij de lagere school beginnen als je de slechtste openbare scholen wilt vermijden. We hebben het nog niet zo slecht in Europa met onze grote overheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten