11 december 2011

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Iedereen leefde naar de Eurozone top van afgelopen donderdag en vrijdag toe. De meeste beleggers hielden hun hart vast, omdat zo snel geen fiscale unie in elkaar getimmerd kon worden en het na elke eurotop snel weer bergaf ging.
Van tevoren lieten Merkozy uitlekken wat ze bekonkeld hadden (goede voornemens om nu echt zondaars te straffen die er fiscaal een potje van maken, extra kapitaaluitbreidingen van de hulpfondsen en vooral pogingen om de banken geen verlies meer te laten lijden via Private Sector Involvemnent).
Na een beetje paniek in de VS donderdag pakte de markt de uitkomst vrijdag positief op. De versterking van het kapitaal van het IMF met € 200 miljard werd als positief gezien en men gelooft dat het de meeste landen menens is met fiscale bezuinigingen. Dat is natuurlijk allemaal niet zo best voor de groei in 2012 nu alle eurozonelanden nog meer gaan bezuinigen dan men al van plan was (Nederland € 6 tot 10 miljard zo denkt men).
Of de reactie van de beurzen op de top zo positief blijft valt te bezien. Er is geen bazooka die alle schulden financiert of wegblaast en die gaat er ook niet komen ook, zoals JanKees de Jager goed uitlegde in Buitenhof. De meeste landen kunnen de garanties niet geven omdat ze die niet kunnen betalen (inclusief Frankrijk) of omdat ze electoraal dit niet kunnen (Duitsland). Nederland wil wel wat extra garanderen, maar dan kom je in de verste verte niet in de buurt van het bazookabedrag van € 2000-3000 miljard dat nodig is om alle speculanten onmiddellijk te laten afdruipen.
Ook het schisma dat dreigt tussen de Eurozone en het nieuwe United Evil Empire is niet positief.

Positief is wel dat het ESM naar voren wordt gehaald en de uitgifte van eurobonds op een kier staat bij flinke stappen richting fiscale unie. Als ESM, EFSF en IMF geld uit de markt halen voor Italië, Spanje etc. is dat een hele verlichting van de noden op de markt, misschien wordt dat wel onderschat. Geen nieuwe PSI is niet officieel, maar wel meer plausibel sinds de top, de schietgebedjes van van Rompuy daarover worden mischien verhoord.

De ECB verlaagde de rente en kwam met extra hulpmiddellen voor banken om langer bij de ECB te lenen. Dat is zeer positief, maar de markt knoopte aanvankelijk alleen in de oren dat de ECB niet all in gaat, niet oneindig leningen van de PIIGS gaat kopen. Maar Draghi maakte wel uidelijk dat de ECB voorlopig wel doorgaat met kopen van PIIGS leningen.

Het belangrijkste economische nieuws kwam uit China waar de inflatie van 5,5% naar 4,2% daalde en het nu heel duidelijk is dat het monetair beleid aanzienlijk versoepeld gaat worden met verlagingen van de reserve ratio requirements en ook de rente.

In de VS daalden de initial claims voor werkloosheid naar 381.000 en dat wijst erop dat het tempo van de banengroei eerder aan het stijgen is dan aan het dalen.
De groei van M2 is nog steeds aan het versnellen en deze leading indicator staat daarmee op mooi weer voor de VS. De ISM van de dienstensector viel met 52 iets tegen, maar is niet zorgelijk. De hypotheekaanvragen om een huis te kopen gingen 8,3% omhoog (zeer volatiel cijfer). Het consumentenvertrouwen volgens de Universiteit van Michigan steeg. Het handelstekort over oktober daalde.
Amerika zit goed op koers voor een groei van 3% in het vierde kwartaal.

In Duitsland stegen de nieuwe orders met 5,2% Negatieve groei in het vierde kwartal is daardoor onzeker), maar de export zit wel in de krimp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten