16 december 2011

10 jaars stijging S&P500 en inflatie: hoge inflatie zo gek nog niet


Als je moet gaan voorspellen wat aandelen in de komende tien jaar gaan doen, dan helpt het als je weet wat ze de afgelopen tien jaar gedaan hebben. Maar sterk is dat verband niet (na een slecht decennium (Juglar)volgt meestal een goed decennium (juglar), maar je kunt daar beslist niet op rekenen, het verband is vrij zwak.

Veel beter, maar nog steeds niet zeer sterk, is het verband tussen inflatie en de beurzen. Ik ben opgegroied met de steeds stelliger wordende mening dat inflatie slecht is voor aandelen, dat alleen disinflatie de beurskoersen omhoog kan stuwen. Maar het plaatje hierboven dat de 10-jaarsstijging van de S&P500 laat zien vergeleken met de inflatie in de tien jaar daarvoor ( versterkt met een factor 35), dan zie je een redelijk positief verband.

Vlak voor 2000 stegen de koersen volgens dat inflatiecriterium veel te veel en daarna veel te weinig. Je kunt hopen dat na de te grote daling, ver onder wat het inflatieverband veronderstelt, er een inhaalslag komt. Als de aandelenstijging alleen uit de inflatie moet komen, dan moet je rekenen met bescheiden stijgingen van de S&P500, overigens ongeveer wel zoals ze gemaakt worden in ALM-studies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten