27 december 2011

Post babyboomgeneratie hunkert naar jaren 60 en 70

Onder de geneugten van de zoals gewoonlijk weer de voortreffelijke kerstdis van mijn zus begon men te klagen dat men het tegenwoordig veel slechter heeft dan in de jaren 70. Toen was één inkomen nog genoeg om ruim te kunnen leven. Nu heb je twee inkomens nodig en nog is dat vaak niet genoeg. Huizen zijn verschrikkelijk duur. De hypotheekrente is veel te hoog.
Tsja, die jaren 60 en 70 waren helemaal niet zo goed. Die goede oude tijd was slechter dan de huige tijd, waar we toch zo duidelijk in een decennialange crisis gedompeld zijn geraakt. Het is crisis, maar toch waren de jaren 60 en 70 nog slechter.
Het voedsel was vooral begin jaren 60 behoorlijk armoedig en saai vergeleken met nu. Kokkerellen met paprika en kip was zo ongeveer de hoogste culinaire droom die men kon hebben. Wat een keuze hebben we tegenwoordig aan vis, vlees, groenten. Van 9 van de 10 huidige toetjes hadden we nog nooit gehoord.
We moesten ons tegoed doen aan flessen wijn van het merk chateau migraine van ongeveer f 4, nu is de keuze voor inflatie gecorrigeerd heel wat beter.
Auto's waren nog gevaarlijke projectielen, bij menige aanrijdingen belandde je al in het ziekenhuis of erger.
De vakanties waren ronduit armoedig en kort en schaars vergeleken met nu. Je was zonaanbidder met protectiefactor 2, hooguit 4.
De medische wetenschap was heel wat minder ver gevorderd als nu. Men leeft nu minstens 5-7 jaar langer en gezonder.
Belangrijke uitvindingen waren er nog niet. Bijvoorbeeld de rollator had zijn intrede nog niet gedaan. Men had nog niet ontdekt dat tandbederf kon worden tegengegaan met fluor. De PC was er nog niet, internet was zelfs bij defensie nog onbekend. De TV's waren duur, klein, onscherp en je had bijna geen kanalen waar je naar kon kijken.

Nee, tegenwoordig heeft men het beter, vooral de tweeverdieners hebben het gemiddeld beter dan hun eenverdienende ouders. Ook de pensioenen zijn nu veel hoger dan vroeger, zelfs als men 20% zou gaan afstempelen. Alleen huizenkopers zijn nu vermoedelijk slechter af, die kunnen niet meer rekenen op elke tien jaar een verdubbeling van de prijzen, zoals de afgelopen halve eeuw gebeurde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten