18 december 2011

Buckle up, S&P 12% omhoog volgens de profeten van Barrons


De S&P kan naar 1360 volgens het panel van Barrons. Dat zeiden ze een jaar geleden ook. Nu is men echter veel somberder en gelooft men het eigenlijk zelf niet. Men ziet top down wel een winst van $105 voor de S&P (7% meer dan dit jaar), maar de koerswinstverhoudngen zouden wel eens naar 10 kunnen gaan zo zegt Parker (Morgan Stanley). Zelfs de bears zien geen recessie, maar toch doet men in de broek van schrik.
Men weet allemaal niet goed hoe men het eerste half jaar van 2012 door moet komen, met al die kamikazepiloten in Europa.

Waar zijn de goede oude tijden van Abby Cohen die jaar in jaar uit de aandelenbeleggers voorhield dat de S&P alleen maar omhoog kon, totdat ze na 2000 alleen maar onder escorte, die uitgeklede beleggers op afstand moesten houden, buiten de deur kon gaan eten?
Lee van JP Morgan komt nog het meest in de richting (samen met Matejka altijd wel goed voor wat opbeurende voorspellingen) met 1430 voor de S&P eind 2012. De winstmarge van de S&P kan best verder omhoog van 9% nu naar 9,5% en 10% in 2013. Benderly geeft hen daarin gelijk. Winstmarges stijgen als de arbeidskosten per eenheid product niet stijgen, de werkloosheid zo hoog is en de output gap nog lang niet dicht is.

Zelf ben ik een beetje benauwd voor de westerse winstvoorspellingen van 2012, die horen tegen te vallen bij zo'n lage groei in de westerse wereld. Maar veel hoeft dit niet te zijn vanwege de redenen van Benderly en de aard van deze cyclus: de neergang komt niet door een investeringsinzinking, in 2011 was dit zelfs de enige goede bron van groei, en dan valt het meestal nog wel mee met de winstgroei. In de VS kan de winstgroei iets gaan tegenvallen als de dollar nog sterker wordt, maar meestal is het effect van groeiende investeringen gunstig genoeg voor de winsten om door te groeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten