22 december 2011

Balans ECB groeit als kool, 3 jaar LTRO leningen succes


Het plaatje van Bianco laat zien dat de balans van de ECB de laatste tijd enorm aan het groeien is. De ECB had beloofd niet kwantitatief te stimuleren, maar dit lijkt er wel op. Daar komen nog de gevolgen van de bijna € 500 miljard aan 3 jaars leningen bovenop. Bijna € 200 miljard zou hiervan leiden tot extra liquiditeit volgens RBS. Volgens Bianco weten de banken niet wat ze met die extra liquiditeit moeten doen (zie kring toen de ECB eerder zo scheutig was met iets langere leningen)en gaan ze daar geen staatsleningen van kopen. Men gaat alleen een beetje staatsleningen van het eigen land kopen, zo denkt iedereen.
Men kijkt somber tegen die extra liquiditeit aan. Het zou geen gamechanger zijn (maar het lijkt er wel een beetje op, samen met andere maatregelen zou het kunnen werken).Op het journaal zeggen ze zelfs dat deze € 500 miljard heeft geleid tot extra dalingen van de beurs vanwege de angst dat de banken toch wel heel erg in problemen zijn dat ze € 500 miljard nodig hebben. De beurzen zijn de laatste dagen flink door de aangekondigde leningen opgelopen en vooral de spaanse rente heeft een dreun gekregen. Natuurlijk schreven de banken grof in, dit is immers een enorme winstbron.
Men wil de goede dingen gewoon niet meer zien en buigt ze om naar slechte dingen. De politici als kok en Lunbbers verontschuldigden zich voor hun optimistische uitlatingen dat de genomen maatregelen een stap in de goede richting zijn. Men wil er niet op betrapt worden iets optimistisch gezegd te hebben als naderhand de boel eventueel zou verslechteren.
Na zonneschijn komt immers regen, zelfs in de woestijn, als je maar geduld hebt. Dat geduld heeft men nu niet meer, klagen kan gelukkig onmiddellijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten