24 december 2011

Updare vierjaarscyclus, basisvariant


De daling van de beurzen in Europa sinds eind juni is groot geweest, veel groter dan in de VS. De vierjaarscyclus gaat daardoor maar heel moeizaam omhoog. Net als in de periode 2003-2009 dreigen er meerdere correcties in de huidige lange fase FG. We hebben een flinke achter de rug en volgend jaar zouden er nog een of meer kunnen komen. De trend van de fase FG is omhoog in de VS, ongeveer met de stijging van de (verwachte) winsten mee. De koerswinstverhoudingen zijn al voldoende gecorrigeerd, maar pas bij de fase GH horen de koerswinstverhoudingen flink omhoog te gaan.

De basisvariant houdt in dat de winsten door blijven stijgen in de VS (maar iets minder dan de bottom up schattingen). Omdat export en investeringen harder groeien dan het BNP, kan de winstgroei zelfs beter zijn dan nu in de koersen is verwerkt.
Nodig is dan wel dat de Eurocrisis niet al te veel verergert (maar de onzekerheid jan wel leiden tot enkele correcties in 2012) en dat eind 2012 Europa uit de recessie is en Amerika niet aan de rand van een nieuwe recessie stat vanwege overheidsbezuinigingen (de huizenmarkt moet de economie van de VS redden in 2013).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten