6 december 2011

WSJ: hypotheekschuld Nederland een schande


Het meest populaire artikel van de Wall Street Journal (Mortgage Burden Looms Over Dutch) is de gigantische hypotheekschuld van Nederland. Je hoeft er niet eens op af te lossen en 125% van de waarde was eenvoudig te regelen. Nu de huizenprijzen in een glijvlucht naar beneden geraakt zijn, ziet Wall Street Journal de kredietwaardigheid van Nederland onder die van Ierland zakken, zo suggereert men.
De cijfers lijken me wat hoog, de € 650 miljard hypotheekschuld is heel wat minder dan 2 keer ons BNP en de netto schuld inclsusief correctie voor opgebouwd spaarbedrag via spaarhypotheken en verzekeringen is eveneens lager.
Nederlanders zijn zich via te hoge hypotheekschulden in het verderf aan het storten, omdat men durft te lenen tegen de internationaal gezien allerveiligste pensioenen ter wereld. Door dat wanstaltige schuldopbouwgedrag hebben onze banken veel te weinig spaardeposito's en is Nederland afhankelijk van buitenlandse geldschieters die via € 250 miljard gesecuritiseerde hypotheken het schip in aan het gaan zijn, op hun donder krijgen voor de illiquiditeit van de beleggingen en daarom ook alle mogelijke pogingen doen ervan af te komen. Het gevolg is een hoge hypotheekrente die nog heel veel verder omhoog moet schieten (men rekent wel een beetje buiten onze pensioenfondsen die massaal in hypotheken gaan beleggen als de hypotheekrente flink verder stijgt).
De Amerikanen zijn er nu van overtuigd dat heel Europa een rotte appel is, nu de hoop dat Nederland kredietwaardig zou zijn plotseling ijdel blijkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten