16 december 2011

Benderly ziet krachtige stijging huizenprijzen VS vanaf ergens in 2012


Hierboven staat het plaatje van de econometrist Benderly dat aangeeft hoe de huizenprijsstijging kan in de VS zijn gegeven zijn modellen.
Zelfs bij vrijwel geen economische groei in de VS stijgen dan de huizenprijzen heel aardig in de VS vanaf 2012.
Volgens Benderly wijken de reële huizenprijzen nu te veel af van de historische trend (Shiller is het daarmee niet eens, die vindt de huizenprijzen nu normaal gezien de inflatie uit het verleden, maar Benderly's aannames lijken me plausibel: er is een deel van de VS waar huizenprijzen slechts met de inflatie moeten stijgen (zoals Bible Belt) en een deel waar grond schaars is (steden als San Francisco) en huizenprijzen harder stijgen dan de inflatie).
Verder is de voorraad nieuwe huizen nu te laag (zie blogpost gisteren), daalt de leegstand van huizen van eigenaren die proberen te verkopen en is de hypotheekrente zeer laag. De huizenvoorraad gegeven het aantal gezinnen is nu ongeveer normaal en drukt niet langer de prijzen (vooral niet als het aantal gezinnen weer flink gaat stijgen, hetgeen bij een stijgende bevolking en lage gezinsvorming in vorige jaren plausibel is).
Overigens blijven dit soort modellen moeilijk toepasbaar omdat ze niet onfeilbaar zijn en er zo veel onroerendgoedmarkten in de VS zijn, gebieden waar het heel slecht gaat met de huizenmarkt en ook waar het heel goed gaat met van alles daar tussenin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten