13 december 2011

EBA verstoorde eurofeestje met zijn hogere bankkapitaaleisen

De beurzen reageerden niet geamuseerd op de nieuwe bevindingen van de EBA over de benodigde versterking van het kapitaal van de Eurozome banken van € 106 miljard naar € 115 miljard. Daar kwamen de verhalen weer van de Commer und Schmerz bank, die maar weer eens een keer genationaliseerd zou moeten worden. Sommige Landesbanken hebben wel erg enthousiast CDS protectie geschreven.
De EBA had ook onderzocht dat 55 van de 65 banken uit hun rapportage in zeer ernstige mate staatsleningen van de PIIGS hadden gedumpt. Je krijgt als bank geen goed rapportcijfer meer als je te veel van die dingen hebt. Ze hebben nu nog maar voor € 513 miljard aan schulden van de PIIGS landen. Sommige banken gingen tegen de trend in zoals de Landesbank van Baden Wurtemberg, die verhoogde zijn PIGGS leningen met € 3,7 miljard.

Toch verwacht o.a. JP Morgan dat diverse banken weer Italiaanse en Spaanse staatsschuld gaan kopen voor looptijden tot drie jaar nu de ECB voor 1% geld uileent aan de banken en daar voor deze banken toch wel een leuk winstje mee behaald zou kunnen worden. Men verdenkt de Italiaanse staat dat deze de Italiaanse banken flink onder druk gaat zetten tegen een schappelijk prijsje geld van de ECB door te sluizen.
Als meer banken via de ECB trachten rijk te worden, EFSF, ESM op gang komen, SMP doorgaat en het IMF ook inspringt, dan lijkt er genoeg geld te komen om alle PIIGS te financieren in de komende tijd.

Als Merkel woordt houdt en er geen Private Sector Involvement, zelfs niet van banken nodig is in de komende tijd, dan begint het toch wel heel erg aantrekkelijk te worden voor banken om geld uit te lenen aan bijvoorbeeld Italië voor 6%.Wie weet is de combinatie 3 jaar lenen tegen 1% bij de ECB, ESM, EFSF, ESM, IMF, SMP goed genoeg om een gamechanger te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten