18 december 2011

Samenvatting financieel economisch nieuws van de vorige week

Deze week stond nog steeds in het teken van de naschokken van de eurotop waar zo dapper beloofd was dat landen zich voortaan echt moeten gaan houden aan de normen van Maastricht anders zwaait er wat (boetes die niet geïnd kunnen worden). Cameron doet niet mee en kreeg daarom zowel verwijten als lof toegezwaaid.
Merkel legde nog eens uit dat landen geen hulp tot in het oneindige kunnen verwachten, ze heeft echt geen zin het ESM en ESFSF op te blazen tot voldoende proporties om speculanten af te schrikken.
Daardoor kreeg de euro een enorm oplawaai. We herinneren ons straks de vorige week wellicht als de week dat de euro eindelijk viel.
Overigens is de appreciatie van de yuan tegen de dollar weer gestopt en de verhalen over de yuan zijn een stuk minder optimistisch geworden vorige week. De Chinese beurs doet het dan ook treurig en men schrijft steeds negatiever over Chinese speculatie in vastgoed en ongelukjes bij de financiering hiervan (en letterlijk bij verzet tegen onteigening voor te lage prijzen).

De bond vigilantes stenigen nog steeds de rijke Italianen, Monti worden geen wittebroodsweken gegund.
De emissies van staatsleningen van de PIIGS gingen vorige week overigens uitstekend, alleen het renteniveau was hoog (maar dan heb je ook wat). De zorgen over Portugal liepen op, Griekenland is nog steeds verloren en men staat weer wat welwillender tegenover Spanje.

De levenslijn toegeworpen door de FED, de swapoverenkomst, zorgde voor een groei van 37 miljard naar 70 mil;jard dollar tegoed op de balans van de FED vorige week.

De grondstoffenprijze moesten vorige week behoorlijk terug en vooral goud verloor met -8% wat van zijn glans. Aardgas ging zelfs 9,5% achteruit, koper 6,6% en olie bijna 5%. Je moest in de cacaobonen zitten vorige week (+9%).

Het macro nieuws in de VS was ook deze keer weer vrolijk makend. De initial claims voor werkloosheid vielen terug naar 366.000 en dat wijst op 4%+ economische groei in het vierde kwartaal en andere indicatoren in aanmerking nemend nog steeds op 3,5% groei in het vierde kwartaal.
De retail sales waren iets zwakker da gedacht, dat was wel een klein minpuntje, maar het nominale bedrag zou in reële termen bij revisie wel eens mee kunnen vallen door alle gooi en smijtwerk kortingen. Ook aanvragen voor hypotheken voor aankoop huis waren omlaag vorige week.
De index van het sentiment NFIB van het midden en kleinbedrijf verbeterde opnieuw duidelijk, waardoor de NFIB minder recessieachtig aandoet.
De voorlopers van de ISM, de Empire en Phillyfed verbeterden krachtig en dat wijst op een duidelijk hogere ISM (54+).

In China was de flash estimate voor de PMI ook wat hoger. Maar de geldgroei zwakte verder af naar slechts 12,7%. Daar moet men iets aan gaan doen, al blijft men speculatie in onroerend goed ontmoedigen.
De vooruitzichten voor de inflatie blijven gunstig in China, vooral de voedselprijzen kunne dalen in 2012. Daardoor zal de consumptie krachtig groeien in 2012.

Ook in Europa ging het meevallend iets minder slecht met de industrie. De PMI's bleven gemiddeld onder 50, maar herstelden iets in plaats van de verwachte daling.
De ZEW viel ook mee in Duitsland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten