15 december 2011

Wanneer vliegt Griekenland de Eurozone uit



Ik heb me laten overhalen dat het meest waarschijnlijke scenario voor de Eurozone is dat minstens een land (Griekenland) en misschien nog (meer, voorlopig alleen Portugal) de Eurozone zal gaan verlaten.
De situatie is onhoudbaar in Griekenland, er komt geen eind aan de bezuinigingen als ze in de Eurozone blijven en daarom moet een keer de pijn genomen worden. Alleen als tot een complete fiscale unie wordt besloten in de Eurozone, dan is Griekenland te redden. Die complete fiscale unie komt er in vrijwel geen enkel land door in de eurozone als je het voor legt aan het volk en als je het via verdragen regelt dan ben je nog wel een jaar of tien zoet.

In Portugal suggereert men al dat ze een keer flink willen devalueren en dan via een soort ERM systeem (waarbij de ECB intervenieert wat waarschijnlijk geld zou gaan kosten) moet de nieuwe escudo behoed worden voor een verdere grote val.
In steeds meer landen maakt men plannen hoe men een break up van de Eurozone moet doorkomen. Dat is ook al een slecht teken.

Er is overigens wel een redelijke kans dat als men komt tot het Griekenland uit de eurozone schoppen dat er dan wel tijdelijk geld gedrukt wordt door de ECB en dat de aandelenmarkt er positief bij gaat liggen als een en ander redelijk ordelijk zou gebeuren. Als de break up beperkt blijft tot Griekenland en misschien Portugal (basisscenario) dan hoeft de economische schade niet zo heel groot te zijn.

Bij Intrade kun je zien dat aan het break up scenario zo'n 60% kans wordt toegedicht.
Uit een grote enquête onder institutionele beleggers zie je iets meer optimisme, slechts ongeveer de helft ziet een break up. Als ze daar een kwartaal voor moeten prikken, dan is het tweede kwartaal van 2012 het meest populair.

N.B. wat er allemaal gebeurt in de eurocrisis blijft hoogst onvoorspelbaar en een en ander zal wel heel anders gaan dan hierboven beschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten