22 december 2011

Pragcap optimistischer over Amerikaanse werkgelegenheidsgroeiDe daling van initial claims voor werkloosheid in de VS blijft verbazen: waarom gaan ze de laatste tijd zo sterk omlaag?
Pragmatic Capitalism is voorzichtig optimistisch aan het worden (al heel wat voor zo'n pessimist). IS THE LABOR MARKET GAINING SOME TRACTION? is zijn hoofdverhaal voor vandaag (http://pragcap.com/is-the-labor-market-gaining-some-traction).
De groei van de economie is te laag voor aantrekkende werkgelegenheidsgroei en het aantal initial claims is eigenlijk ook best hoog vergeleken met de laatste werkgelegenheidsgroeicijfers. Goldman Sachs onderzocht of de werkloosheid altijd bij hetelfde aantal initial claims begint te dalen. We zijn gewend dat dit pas bij ongeveer 350.000 gebeurt, maar het plaatje laat zien dat gezien de trends van job openeings en job leaves volgens GS dat cijfer waarbij de werklooshied al daalt hoger ligt. D.w.z. de daling van de werklooshied klopt met de initial claims.

Cullen Roche va Pragmatic Capitalism denkt fat de goede trends komen door het herstel van de verwachte omzet van het midden- en kleinbedrijf in de VS, zoals gesignaleerd in het NFIB-survey. Ook het aantal uitzendkrachten groeit en meestal betekent dit versnelling van de werkgelegenheidsgroei.
De economische groei is kennelijk wat evenwichtiger (minder afhankelijk van overheidsbestedingen) aan het worden, ook het midden- en kleinbedrijf begint de recessie achter zich te laten. Misschien dat de extra afschrijvingen opp de investeringen in 2011 ook helpen voor het vierde kwartaal.

Gezien de economische grooei van het afgelopen jaar is niet te verwachten dat de werkgelegenheidsgroei niet veel meer kan aantrekken. Daar zou een onverwacht sterk herstel van de huizenmarkt voor nodig zijn. Dat komt er natuurlijk wel, maar is in het komend jaar nog niet genoeg om de werkgelegenheid heel erg sterk extra aan te zwengelen (maar voor 2013 liggen de kaarten beter).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten