24 december 2011

Update vierjaarscyclus pessimistische variant


De economische cyclus loopt moeizamer dan normaal. In Europa zitten we zelfs al in een recessie en dan hoort de vierjaarscyclus duidelijk naar beneden te gaan. In de VS zit de economie niet in een recessie en is er zelfs sprake van een verbeterend herstel, daar hoort niet een neergaande fase H-L bij. Maar als de economische cyclus door Europa alsnog breekt in de VS, dan is het wel degelijk mogelijk dat we afglijden naar JL. JL is de meest negatieve fase van de vierjaarscyclus en daarin moeten de koersen in de VS meer dalen dan in de fase HI.
Ik denk dat Europa niet sterk genoeg is om de wereldeconomie het verderf in te storten, net zoals Azië in 1998 ook niet de hele wereld in een recessie kon duwen. Maar als er totale paniek uitbreekt en de eurozone totaal fragmenteert, dan kan Europa wel sterk genoeg zijn om de amerikaans economie omver te krijgen.
Tegen een grote neergang pleit ook, dat de investeringen aantrekken (de investeringscyclus, de Juglar, gaat omhoog).
D.w.z. de geootnde pessimistische variant is niet het basisscenario, maar politici in de VS en Europa kunnen een en ander wel mogelijk maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten