Ja opa, vertel nog eens een keer waarom pensioenfondsen zo gek waren zich helemaal vol te laden met 30-jarige leningen met een rente < 2%. Hoe konden ze zo dom zijn?
Ja dat zeg je nu met de wijsheid vooraf. Maar wie weet wordt de rente wel zwaar negatief. De een jaars rente in Zwitserland is nu al -0,7%. Trek de trend 30 jaar door en je zit onder de -10% per jaar.
Dit soort rentes zie je alleen maar in oorlogssituaties. Die oorlog staat dus op het punt van uitbreken. De Grieken en de Spanjaarden komen er aan, en anders de Turken wel als Wilders gelijk heeft.
De rente is absurd in elkaar geploft door de extreme manipulaties van de centrale banken onder leiding van Bernanke.
Dat kan nog even aanhouden, maar als je een horizon hebt van meer dan vijf jaar, dan moet je nu toch echt je lange obligaties door de shredder halen. Dat is de afgelopen dertig jaar al zo vaak gezegd, dat het nu niet meer geloofd wordt. Die rente zakt immers echt fors onder nul, want dat is de logische consequentie als je de trend doorzet. En zowaar dat is nog aan het gebeuren ook in Zwitserland.
Ik zie nu precies het omgekeerde van 1981.
Nu gaat het dus precies omgekeerd. Zo'n hele lange trend van 33 jaar (Kondratieffachtig) eindigt in een blow off. Toen duurde de blow off (rode vlak) ongeveer 4 jaar, nu zitten we ook 4 jaar in rode zee. Het laatste gearceerde stuk duurde nu 1 jaar net als de Volcker Revolutie rond 1981.
Toen zei ik als jonge enthousiast,e onbedorven door ervaring econoom: waarom zag men in rond 1950 niet dat de rente veel te laag was en in 1980 dat de rente alleen maar steeg?
Nou dat zag men wel, bijvoorbeeld pensioenfonds PMI (nu PME) stelde in een van zijn eerste lange notulen van een beleggingsvergadering dat het eigenlijk onverantwoord was tegen zo’n lage rente voor een periode van 30 jaar aan de Nederlandse staat te lenen (als mensen hierin geïnteresseerd zijn kunnen ze reageren, dan blog ik hierover).
Toch deed men het (maar men deed wel andere goede dingen zoals beleggen in huurhuizen, hetgeen zeer contrair was in die dagen waarin huizen kruizen waren (door de huurbescherming: onderhoudskosten gingen omhoog en huren niet)).
Kennelijk zijn we nu nog dommer dan rond 1950, weten we nog minder van veilig op waarde beleggen af.
N.B. DNB gaat er samen met de politiek in hun onuitputtelijke wijsheid voor zorgen dat pensioenfondsen die vreselijk domme dingen gaan verkopen door invoering van de rijkrekenrente (de ultimate forward rate) goed te gaan controleren.