17 juli 2012

Bernanke belooft allerlei QE, alleen datum is nog niet helemaal zeker

Bernanke hield zijn getuigenis op Capitol Hill, morgen mag hij nog een keer.
Hij begon met een somber beeld te schetsen van de Amerikaanse economie, die het slechter deed dan hij had gedacht. De afzwakking van de werkgelegenheidsgroei is niet zo tijdelijk en niet alleen veroorzaakt door warm winterweer. Groei van de werkgelegenheid bevorderen is de allerbelangrijkste taak van de FED op het ogenblik. Daar de inflatie eigenlijk iets te laag is, staat niets in de weg om niet conventionele middelen als QE van stal te halen.

Zoals verwacht, kwam hij niet met een datum voor een neiuwe ronde QE, zoals de markt stiekem toch hoopte. Daarom moesten aandelen eerst wat omlaag om na wat beter de antwoorden van Bernanke op vragen te bestuderen tot de conclusie te komen dat Bernanke toch wel degelijk van alles aan het beloven was.
Het sombere verhaal van Bernanke houdt in dat de groeiverwachtingen van de FED bij de volgende vergadering verlaagd worden. Bernanke suggereerde ook dat QE in ieder geval op de agenda staat bij de komende vergadering van 31 juli/ 1 augustus. Eventueel kan dan al tot QE3 besloten worden.

Nieuw was dat Bernanke zich liet ontvallen erg gecharmeerd te zijn van het Funding for Lending System ((FLS) dat de Bank of England aan het uitbroeden is. Daarin geeft men goedkope funding aan banken die meer krediet gaan verstrekken in de vorm dat men kan lenen met treasury bills als onderpand tegen 0,25% bij de BOE, terwijl de interbancaire rente zo'n 1,4% hoger is. Voor banken die een kredietverlening inkrimpen geldt dan een soort strafrente tot 1,5% of iets dergelijks. Bernanke vindt het absoluut belangrijk dat meer krediet verstrekt wordt door de banken, zo zei hij.
Dit is iets dat hij waarschijnlijk op Jackson Hole gaat uitleggen denk ik. Hij hoeft QE helemaal niet te bewaren tot Jackson Hole, hij heeft nu iets anders te bieden.

Bernanke wist te melden dat de FED wel degelijk gelooft in de heilzame werking van QE. Niet alleen de duiven gelloven dat QE effectief is, ook anderen. D.w.z. hij heeft zich eigenlijk verplicht tot QE3, alleen de datum is nog niet ingevuld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten