21 juli 2012

Bianco: aandelen risk on, obligaties risk off

Bij zijn maandelijkse conference call had Bianco bovenstaand plaatje. De linkerhelft is bezig met een risk on rally en de rechterhelft is nog in de risk off stand.

Links risk on voor markten die door QE gedreven worden, extra liquiditeit en rechts markten die gedreven worden door macro (in blauw)

Grondstoffen en aandelen leven bij de gratie van de FED.

Rente, euro inflatieverwachtingen laten zich hierdoor minder in de war brengen.  Recentelijk dalen ze gewoon door, ook al gaat de S&P omhoog vanwege hoop op QE3 etc.

Een andere uitleg is: als er QE komt, dan is dit in eerste instantie gunstig voor aandelen én obligaties. In tweede instantie moet de reële rente omhoog door toenemend vertrouwen en stijgen de beurzen door, in derde instantie wordt men teleurgesteld door de macro en dalen beurzen en rentes. We zitten nu in eerste instantie.

Die divergentie tussen aandelen en obligaties kun je zien in de correlatie tussen de tienjaarsrente en de S&P500, zie hierboven. Voor de vierde keer in twee jaar stort die correlatie in. De vorige keren dat dit gebeurde veranderde de trend van de rente. Die gaat dan als je dit gelooft omhoog. Bij aandelen veranderde de trend niet (die zouden dan blijven stijgen).

Maar als de aandelenmarkt het fout heeft en er komt niet snel QE3 (pas na september), dan zijn de rapen wel heel erg gaar en moet de beurs eerst flink terug om zo alsnog QE3 af te dwingen. Dat is het basisscenario van Bianco. Dat zou kunnen, zoals gewoonlijk klonk Bianco heel overtuigend dat dit het basisscenario is. Maar ik geloof in het plaatje dat de rente gaat stijgen en mijn blogpost 2012=2010.
Bianco zegt dat er niet snel QE3 komt, uiteindelijk wel. Eerst moet het slechter gaan met S&P en met de inflatieverwachtingen, dan pas kan het beter gaan.
Nu al QE, daarmee jaag je de haviken te veel in het harnas, die gaan meteen van de daken schreeuwen dat het niet goed is. Die krijg je pas koest als de inflatieverwachting laag genoeg is en de S&P onheil aankondigt (aandelenspeculanten hebben nu nog niet genoeg geleden)..Er is wel een case te maken voor QE, maar die vindt Bianco zelf zwak. Er is nu al een meerderheid binnen de FED voor QE, dus Bernanke kan nu al elke dag met QE3 op de proppen komen. Ook de inflatie (PCE en kern PCE) is nu onder de 2%, het doel van de FED [maar het is ver genoeg onder dat doel vindt Bianco]. Ook CESI, de Citigroup Economic Surprise Index, is nu slecht genoeg: de macro stelt voldoende teleur. Groei is te laag, net onder trend, al dreigt nog geen recessie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten