31 juli 2012

Dromen en hopen over de ECB en de FED

Er is een nieuw team dat de wereld moet redden. Dat is niet nieuw, dat hadden we ook in 1998 (Greenspan, toen nog oppermachtig, Larry Summers en Rubin (nog niet besmet als bankier toen).
Er is altijd geheimzinnig gedaan over het zogenaamde Plunge Protection Team dat in actie komt als het systeemrisico uit de hand loopt.

De redders van vandaag zijn Draghi, Bernanke en vacature (ik ga voor de gouverneur van de Peoples Bank of China).

Men is steeds driestere verhalen aan het verzinnen wat de centrale bankiers van de week gaan doen. Bernanke is nog niet helemaal toe aan QE3 zo denkt de consensus, maar moet toch wel met iets komen, een toezegging voor QE3 of Funding for Lending System (gratis geld voor banken die krediet verstrekken) of iets anders.En dan Super Mario. Een paar woorden liet hij los, dat hij alles zou doen om de euro overeind te houden

en kladderadatsch, daar stuiterde de rente van Spanje bijna 2% omlaag. Maar ook het verzekeren van Duitse staatsleningen via CDS is plotseling veel goedkoper (70bp in plaats van 115 vorige week).

Hij moet vrijdag toch echt met iets geweldigs komen anders stort de markt in (en wordt hij uit het Plunge Protection Team gezet). De rente gaat hij niet verlagen, misschien wel de de rente op deposito's die men bij de ECB wil aanhouden (dat moet geld gaan kosten, die eer). SMP wordt afgestoft: hij kan melden dat de ECB wel eens obligaties van landen zou kunnen kopen waar de rente te hoog is. Hij kan ook met iets als Funding for Lending System komen. Maar de echte klappers zouden zijn als de ECB een campagne voor invoering van een banklicentie zou gaan voeren voor ESM. In ieder geval is Geithner zijn beste beentje aan het voorzetten om dit door de Duitse keel te gieten. Hij zocht Schaüble op op zijn vakantieadres op het eiland Sylt, omdat deze te lui was om zijn vakantie te onderbreken, hij wilde geen al te duidelijk signaal geven dat Duitsland om is. Maar Draghi is door de politiek niet tot inkeer opgeroepen, nee fors aangemoedigd.

Koo van Nomura had (FT Alphaville) een verhaal dat Dragi iets gaat doen aan de angsten voor de convertibiliteit van euroleningen: de angst dat je straks je geld niet terug krijgt in euro's maar in lires, drachmes en andere waardeloze valuta's. Wat is niet duidelijk, maar ik zou als ik de baas van de ECB was kortlopende staatsleningen van Zuid Europa garanderen tegen een bereidstellingsprovisie van 50bp of iets dergelijks.

Spaanse kranten schreven al dat de ECB heel soepel met collateral zou worden en daarmee zouden veel Spaanse banken voorlopig uit de brand zijn.  Misschien is hij ook weer niet zo aardig

1 opmerking:

  1. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren't loading properly. I'm not sure why but I think its a linking
    issue. I've tried it in two different internet browsers and both show the same results.
    Also see my site: Sandpoint waterfront home for sale

    BeantwoordenVerwijderen