18 juli 2012

is het als 2010 of als 2011

Zerohedge had een artikel (It's Different This Time: The Scariest Equity Market Chart Around) dat we net als volgend jaar over enkele dagen de afgrond inglijden met de koersen, omdat 2012=2011. De bijbehorende tienjaarsrente wordt dan 1% in de VS.
Dan komen de cijfers over de groei van het Amerikaanse BNP over tweede kwartaal en die zullen na herziening zo slecht zijn dat men ECRI gaat prijzen dat zij als enige zagen dat de VS reeds in een recessie zat.
In oktober treedt dan de Bernanke put op S&P500 1100 in werking.

Ik denk dat we meer iets gaan zien dat lijkt op 2010.
De CESI: Citigroup Economic Surprise Index is in 2012 eerder gaan dalen dan in 2011 en de daling ging in 2011 harder. D.w.z. de plof in de koersen in 2012 had eerder op moeten treden dan in 2011, al geweest moeten zijn.

Dit jaar staan we er beter voor dan in 2011:
 
  1. De olieprijzen zijn al een tijdje aan het dalen, terwijl ze vorig jaar flink stegen van februari/mei, dat was toen een probleem voor de consumptie. Nu is de inflatie aan het dalen en dat helpt allemaal consumptie
  2. de huizenmarkt is nu aan het verbeteren (vorig jaar daalden de prijzen etc.)
  3. zoals al gemeld begonnen vorig jaar de economische teleurstellingen eerder en ging het harder (CESI).
  4. vorig jaar vernietigden de discussies over de debt ceiling in de VS het vertrouwen in de overheid. Nu zit men te somberen over de fiscal cliff, maar omdat het nu een verkiezingsjaar is, kan men het niet zo hard spelen. Democraten kunnen minder hard smeken om belastingverhogingen.
  5. De FED had vorig jaar alleen maar Operatie Twist in de aanbieding, gezien als slap aftreksel van QE. Nu is er goede hoop op voortzetting Operate Twist, QE3 en een soort FLS à la de Bank van Engeland (zie vorige blogpost). .
  6. Het lijkt nu meer op 2010
Er kan natuurlijk weer eens een schok komen, oorlog in het Midden Oosten of de instorting van de eurozone, maar dit is niet het basisscenario.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten