4 juli 2012

Lübeck

Lübeck is de koningin van de Hanzesteden, de marsepeinstad. Hierboven de trots van de stad: Niederegger waar je als toerist toch een stukje marsepeintaart moet eten en in de winkel onder eigenlijk wat zoetigheid moet inslaan. In heel de stad strooit men met de snoephartjes van Niederegger.

De Holstentor uit 1464 is de toegang tot de Altstad. Keurig opgeknapt na WWII, al ziet een en ander er al weer behoorlijk scheef uit.


.De Marienkirche is de bekendste en grootste kerk, hier gefotografeerd vanaf de Petrikirche. De Marienkirche is in 1942 platgegooid uit wraak over de Duitse bombardementen op de kathedraal van Coventry. Er is iets goed mis met de moraal als landen elkaars kerken gaan platbombarderen/ vernielen (nu weer actueel in Timboektoe). Coventry probeerde het goed te maken met een vrienschapsverband.

De klokken kwamen bij het bombardement naar beneden en zijn als symbool blijven liggen.
Het duiveltje dat eerst zo nijver meehielp aan de bouw van de kerk,omdat er grote bachanalen gehouden zouden worden, maar toen hij hoorde dat het een kerk werd, was hij zo boos dat hij rotsblokken naar beneden gooide, waarop hij nu zit. Hij stopte toen hem beloofd werd dat de nodige dranklokalen rond de kerk gebouwd werden.
De astronomische klok in de Marienkirche
Dit is de oudere, afgedankte versie in het St Annaklooster. Dat ligt vol met oude afdankertjes uit de Marienkirche van 1340-1600. In de nieuwe kerken werden immers modernere zaken gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten