12 juli 2012

Chinese kredietgroei herstelt

De kredietgroei herstelde iets naar 13,6%, eigenlijk helemaal niet zo'n slecht cijfer. Twee keer de rente verlagen en de kredietgroei trekt weer aan. Meer in aantocht.

Bovenstand plaatje van Goldman Sachs laat zien dat men weer wat actiever aan het worden is op de vastgoedmarkt. Huizenprijzen stegen voor de afwiseling de afgelopen maand en de daling vanaf top is nu zo'n 2% gemiddeld, niet rampzalig zou je denken.

De beurs houdt zijn hart vast voor de groeicijfers van China morgen. Die gaan tegenvallen zo weet men. 7,5% is al verklapt door overheidsinstanties, maar wie weet is het toch wat anders.
WSJ schreef weer eens dat de cijfers wat omhoog gemanipuleerd zijn en dat zelfs de cijfers van de elektriciteitsproductie niet meer te vertrouwen zijn. Maar ook dat de gepubliceerde cijfers verdacht veel leken op wat andere clubjes geprobeerd hebben te brouwen van de cijfers, d.w.z. China doet zijn best redelijke cijfers af te leveren.

Lombard Street Research kon het niet nalaten te stellen dat de groei structureel minder moet zijn, nog maar 5% kan zijn, nu het Lewis Point gepasserd is. Investeringen moeten van 48% van het BNP naar 35% dalen en dat bij een potentiële groei van 5%, d.wz. het Westen kan die groei van export kapitaalgoederen naar China het komend kwartaal wel op zijn buik schrijven. Ach, echte kwaliteit zal China wel willen hebben en consumeren, dat leren de Chinezen nu heel snel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten