10 juli 2012

Monti moet winnen

Het consumentenvertrouwen in Italië is naar nooit eerder vertoonde dieptes aan het wegkwijnen (plaatje New york Times). De doorsnee Italiaan denkt dat hij meer failliet is dan ooit. De detailhandelverkopen doen het vergeleken hiermee nog niet eens zo dramatisch, al is het natuurlijk wel allemaal treurig.
Het enige positieve dat je ervan kunt maken is dat het vertrouwen moeilijk nog verder kan wegzakken.

Ach, ach wat zijn Finland en Nederland toch weer stout volgens Monti.
Dacht Monti eindelijk iets moois voor elkaar gekregen te hebben op de laatste eurotop, nu stribbelen Finland en in mindere mate Nederland zo tegen dat er niets over dreigt te blijven dan een lege dop.

Invoering van een herkapitalisatie via ESM, dat is met succes getraineerd tot 2013 als er geen wonder gebeurt. Bovendien gaat dat mooie extra strenge toezicht op banken alleen gelden voor de grootste 25 banken. Dat ontlokte Monchau in de FT de opmerking dat het net is als de alcoholist die zegt zijn leven te gaan beteren door voortaan alleen maar de allerbeste brandy te gaan drinken.

Kortom Monti is met kompaan Rajoy aan het bedelen voor actie de rentes in Italië/Spanje naar beneden te krijgen, nu de markt dankzij schuinmarcheerderij van Finland en Nederland de markt de hoop is ontnomen op een snelle herkapitalisatie van banken via het ESM en de rentes in de PIGS weer te hoog zijn. Monti is tegenwoordig koning in de EU, want als het mooie herstel van de overheidsfinancieën van Italië in de knop wordt gebroken dan zijn de rapen gaar. Op elke piep van Monti moet daarom een serieus antwoord komen.

Zo niet dan heeft mijn collega Ted gelijk en gaat de eurocrisis verder richting hel en komt Europa de komende jaren niet meer uit de huidige recessie. Dat is tenslotte wat Duitsland wil: goede groei in Duitsland dankzij een lage euro en een lage Duitse rente die de vastgoedmarkt nieuw leven in aan het blazen is. Overigens blijft men maar verhalen produceren dat Duitsland bij herinvoering van de D-mark in een depressie komt met een daling van 25% van het BNP. Dat is koren op de molen van Monti die het gewiekste spel van Griekenland nu over aan het nemen is om Noord Europa wat verder uit te knijpen voor hun eigen bestwil.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten