21 juli 2012

Graylocks 2030: leven als een bejaarde in Japan


Hij kon er nog niet over uit, hoe bang hij geweest was voor het Japanscenario. Decennialang geen economische groei. Stilstand is achteruitgang, zo dachten we vroeger. Nu weten we gelukkig beter.


Hoe geweldig mooi was dit scenario toch! In wat voor geweldige tijden leven we toch dacht hij. Dat had ik niet gedacht toen ik twintig jaar geleden met pensioen ging. Je begrijpt het pas, als je ziet hoe het werkt zo zei Cruijff al en zo was het maar net.


Er werd gedreigd met afstempelen met pensioenen en men deed dat ook net voor hij met pensioen ging, maar dat stopte toen men gewend was geraakt aan de rijkrekenrente, de door Kamp en opvolgers vastgestelde rente waartegen de pensioenverplichtingen verdisconteerd mochten worden [voetnoot 1]. Daarna hoefden pensioenfondsen nooit meer te korten. Indexeren voor inflatie deden ze niet ,maar dat was maar goed ook, want er was deflatie, net als in Japan toen het nog rijk was. Elk jaar daalden de prijzen, meestal niet zo veel, een paar procent maar, toch betekende dat na 20 jaar wel bijna een verdubbeling van de koopkracht bij zijn pensionering.


Overal werden er standbeelden opgericht voor Henk Kamp, de bevlogen invoerder van de rijkrekenrente. Ik trek niet van Drees, maar van Kamp, zo wist opa ook wel.


Leven als een bejaarde in Japan, zo spreekt men tegenwoordig als men aan wil geven dat men het heel erg goed heeft. Dat leven als God in Frankrijk is uit geraakt sinds Frankrijk geholpen moest worden met de sanering van de staatsschulden. Ach, daar hebben we een mooie wijnvoorraad aan overgehouden, tegen heel schappelijke prijzen. Elk nadeel heb zijn voordeel zei Cruijff al.


Hij keek glimlachend hoe de kinderen speelden met het juist voor zijn kleinkinderen gekochte nieuwe legoding waarmee je hele films mee kon nabouwen. Ja, zijn kleinkinderen hadden het niet zo goed als hij en daarom had hij voor hun kinderen die dure lego gekocht. De aow werd elk jaar een beetje opgetrokken sinds de CDA door Camiel was omgeturnd tot de volkspartij voor bejaarden en weer soeverein aan de macht was met beloftes de zorgkosten betaalbaar te houden voor hun stemmers en de aow ietsjes te verbeteren. Daardoor moesten elk jaar de lonen van de werkenden net iets minder dan de deflatie omlaag, maar die werkenden zijn eenmaal electoraal niet machtig genoeg om voor die loonsverlaging een stokje te steken en vertikten het zich te organiseren bij de vakbonden. Door zijn al maar toenemende rijkdom kwamen zijn kleinkinderen en kinderen steeds vaker op bezoek. Dat extra steuntje van opa en oma konden ze immers goed gebruiken.


Jaar in jaar uit werd alles goedkoper. Vooral als je op vakantie ging naar Zuid Europa, dan kon je je geld niet meer op krijgen. Goh, dat je vroeger 1000 euro moest neerleggen voor een tv die niets kon, geen 3d, blikken geluid, geen internet, geen opgeslagen programma’s, agenda’s, nuttige etc. Nu had je een muurvullend tv-beeld voor nog geen 100 euro. Ja dat downloaden in 3d op de bank van die filmsterren dat viel nog niet mee, maar zo zoetjes aan begon hij het wel onder de knie kon krijgen. Ook allerlei andere dingen waren nu toch veel goedkoper dan vroeger. Ja je miste die mooie kaften van boeken wel, maar van zo’n schermpje lezen is toch wel zo handig, vooral als je de leesbril niet bij je hebt en je die letterbrei eens lekker kunt vergroten. En dat allemaal voor nog geen 50 cent per boek! Huren, tsja die waren wel vrij hoog, maar de hypotheek op het eigen huis is afgelost dus daar had opa ook geen last van.


Auto’s, ja waarom zou je zo’n gevaarlijk ding nog willen hebben. Gelukkig zijn ze nu verboden in Nederland. Dat is veel veiliger en met de nieuwe instapvoertuigen, de Googlemobiels [voetnoot 2]  ben je overal veel sneller en goedkoper.


Dat walkie talkie pak is een uitkomst, heel wat beter dan die rollators of die rolstoelen. Dat je vroeger je met zo’n onding moest behelpen! Nee, met zo’n walkie talkie pak kun je toch heel lekker lopen zonder dat het pijn doet of moeite kost en je wordt op tijd bijgepraat wat je moet doen om de dag gezond en fit door te komen, waar je moet zijn, wat je vandaag moet weten van het nieuws, Facebook enzovoort.


Je hoefde je ook al niet meer druk te maken over stijgende olieprijzen, want zonne-energie was elk jaar 15% goedkoper geworden en daardoor de laatste tien jaar veel goedkoper dan olie. Ook voedselprijzen waren dankzij genmanipulatie langzaam aan goedkoper geworden. We eten nu wat meer vegetarisch en minder ongezond rood vlees en ook meer vis, allemaal veel gezonder.


Vroeger was je op je 70ste al stokoud en nu begin ik op mijn 90ste pas me behoorlijk ouder te voelen, maar met alle hulpmiddelen van nu gaat het nog best. Met al die preventie door de waarschuwingen van al die ingebouwde chips krijg ik nu wel de hele tijd boodschappen dat ik door de dokter voorzorgsmaatregelen moet nemen, dat is wel lastig. Zo zoetjes aan hoeft dat niet meer, gelukkig kun je goed zien welke geneeswijzen nog de moeite waard zijn vergeleken met de bijwerkingen.


Maar op zekere dag werd alles anders… (wordt vervolgd)
voetnotenvoetnoot 1: rijkrekenrente: er wordt bij Kamp aangedrongen door ABP/PGGM en vele andere pensioenfondsen om de rente waartegen de pensioenverplichtingen verdisconteerd worden  veel hoger te maken dan de huidige rente op de kapitaalmarkt (de swaprente). Voorlopig ligt iets op tafel om in een periode van 60 jaar toe te groeien naar de rente die zou mogen volgens het Solvency II systeem voor verzekeraars van 4,2%. Dat betekent nu een rente van ongeveer 3,2% voor de 30-jaars swaprente, die heel zwaar weegt bij de berekening van de verplichtingen, in plaats van een marktrente van 2,3%. Daardoor, door die opgeklopte rijkrekenrente,  worden de verplichtingen lager berekend en vindt men de pensioenfondsen rijker (hogere dekkingsgraad) . Men hoeft dan de uitkeringen minder of helemaal niet te korten.
Als je aan zo'n systeem van rijkrekenrente begint, dan is het haast niet te voorkomen dat men een steeds hogere rijkrekenrente gaat hanteren. Men begint bij 3,2%, dat wordt al snel 3,2% en als de nood aan de man komt, zit je al snel op 4%, 4,2% of 5,6,7%+.


voetnoot 2: Googlemobiel: diverse bedrijven zijn uit aan het testen hoe je via computerbesturing een auto kunt besturen. De vorderingen gaan snel. Google loopt hierin naar het schijnt voorop.

1 opmerking:

 1. The other day, while I was at work, my sister stole my iPad
  and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a
  youtube sensation. My iPad is now broken and she
  has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!
  My blog : my blogspot

  BeantwoordenVerwijderen