24 juli 2012

JPMorgan: belasting verhogen slecht. Nieuwe Dutch disease?

JP Morgan had een verhaal (Impact of Tax Rates on Stock Market Returns) over hoe slecht het is als de belastingen verhoogd worden. Obama nog steeds aan de macht betekent dus S&P500  -7 tot -14% en Romney + 7 tot +14% [mijn noot: de historie leert dat als eem democratische president wordt herkozen dat gemiddeld ongeveer +20% opleverde]. De scribenten van JP Morgan zijn kennelijk geen grote vrienden van Obama.

Er is een redelijk sterk verband tussen te hoge belastingen en progressieve belastingstelsels en verderfelijk slechte opbrengsten van aandelen volgens JPM.
Nederland figureert prominent rechtsonder in beide grafieken.
Gezien het belastingstelsel van Nederland voor inkomstenbelasting verdient Nederland een beurs die gemiddeld met 5% per jaar daalt. Stel dat de SP/PvdA aan de macht komt, dan worden die verschillen nog groter, maar dan moeten ze ook iets aan de vennootschapsbelasting en anderen belastingen voor bedrijven doen. Dat is namelijk de hoofdreden waarom Nederlandse aandelen het niet slechter deden dan andere Europese aandelen terwijl ons belastingstelsel voor individuen slechter voor aandelen is.
In de grafiek van corporate taxes scoort Nederland goed, veel beter dan opbrengst van  aandelen aangeven. Vandaar dat de schade voor aandelen nog beperkt is, zo lang Nederland een belastingparadijs voor multinationals is.
Maar als je JPM gelooft en er komt een kabinet van SP/PvdA, dan wordt het tijd dat Nederlandse pensioenfondsen verboden wordt in Nederlandse aandelen te beleggen. Beleg toch in Chili en Polen, dan heb je de fiscale wind mee.

N.B. als je een dummy voor landen in West Europa opvoert, dan kun je ongeveer hetzelfe uitleggen en heb je het belastingstelsel nauwelijks nog nodig.

1 opmerking:

  1. Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was super
    long) so I guess I'll just sum it up what I wrote and say, I'm thoroughly enjoying
    your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I'm still new to the whole thing. Do you have any tips and hints for novice blog writers? I'd definitely appreciate it.
    Feel free to surf my weblog click here dallas

    BeantwoordenVerwijderen