29 juli 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Na een onheilspellend begin van de week, waarbij Spanje definitief van de kapitaalmarkt leek te worden afgesneden, brandde een flinke portie goed nieuws los.
(plaatje uit Financial Times)
Draghi deed zijn bijnaam Super Mario eer aan door te beloven er alles aan te gaan doen om de euro overeind te houden en dat alles is meer dan je denkt zo pochte hij (wordt vervolgd op 2 augustus, dan moet de ECB gaan vertellen wat ze van plan zijn, een dag na de FED). De markten geloofden Super Mario en de Spaanse rente knalde nog harder omlaag dan hij omhoog was gegaan.  Ierland kon een obligatie plaatsen voor het eerst in jaren, een teken dat er ook een weg terug naar herstel is voor de PIGS.
Alles draaait erom of ESM een banklicentie moet krijgen volgens de ECB (dan kunenn ze ineens vijf keer zo veel uitlenen aan potverterende landen). Nowotny (Oostenrijk pleitte hiervoor en samen met de uitlatingen van Super Mario is dit bemoedigend, al kan men voor 2 september (uitspraak hooggerechtshof Karlsruhe over wettigheid van ESM) niets doen.

Het macro nieuws was in de VS aan de goede kant, vooral de flinke daling van de intial claims voor werkloosheid was gunstig. De groei in het tweede kwartaal van het BNP wordt voorlopig geraamd op 1,5%, een pietsje boven wat de consensus dacht, maar gunstig was ook dat de jaarlijkse heriziening van de berkening van het BNP een sterker vierde kwartaal 2011 en pietsje beter eerste kwartaal aan het licht bracht. Vorig jaar was dit dramatisch andersom en leidde dit tot heel wat sombere bespiegelingen. Die klif is omzeild, maar die van de fiscal cliff (einde belastingverlagingen van Bush die tot 4% extra lastenverzwaringen dreigen te leiden) daar schrijft men wat negatiever over. Politici doen niets liever dan uitstellen en dan is het te laat en komt er ook bij reparatie een deel van de ellende toch los.
Het aantal verkochte nieuwe huizen daalde tegenvallend, maar er waren weer nieuwe aanwijzingen dat huizenprijzen aan het stijgen zijn. Durable goods orders waren weer sterk en samen met dalende intial claims voor werkloosheid duidt dit op een hogere ISM, ook al was de Markit preliminary PMI iets lager.

Per saldo was een en ander genoeg omde Citigroup Economic Surprise index omhoog te krijgen vanaf zeer lage niveaus, hetgeen een must is voor hogere aandelenkoersen en rentes.

De gepubliceerde winsten vielen in Europa meestal mee, maar in de VS waren er wat tegenvallers (Facebook/Zynga o.a.).

Hilsenrath zit niet voor niets te orakelen in de Wall Street Journal als officieel lek van de FED:  het geloof in QE3 neemt toe en dat zie je in onder andere dalende hypotheekspreads (FED gaat via QE3 Mortgage Backed Securities op grote schaal inslaan, zo denkt men te weten).

In Duitsland was de IFO slecht. Het diamanten jubileum van de Engelse koningin trok een spoor van vernieling in de BNP cijfers van het VK:-0,8% (niet geannualiseerd) over het tweede kwartaal vanwege de dit jaar minder gewerkte dagen. Volgend kwartaal wordt door de Olympische Spelen juist weer extra sterk.

In China was de flash HSBC PMI iets hoger, lijkende huizenprijzen in steeds meer steden te gaan stijgen en wordt het de regering meer ernst de groei aan te zwengelen op bais van de lage groei in de afgelopen drie kwartalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten