6 juni 2013

deflatie was helemaal niet slecht voor reële opbrengst van aandelen

Plaatje Uit: Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 12 (de cijfermassa voor 19 landen van Dimson, Marsh & Staunton van 1900-2012)
Ik ben opgevoed met de wijsheid dat deflatie slecht is voor de opbrengst van aandelen. De deflatiejaren na 1929 waren geen feest voor de aandelenbezitters, de Japanners kijken niet met genoegen terug op de deflatoire periode na 1990 en aan de kredietcrisis hebben we ook geen goede herinneringen als aandelenbelegger.
Inflatie van zo'n 1 tot 3%, dat was het mooiste.

Die wijsheid wordt niet gestaafd door de cijfers (net als die 30% regel voor de stijging van de S&P op jaarbasis; deze keer dreigt de top op ongeveer 29% te zijn gekomen en dat betekent een genadeloze afstraffing van de regel voor de cijferaars). Het bovenstaand plaatje laat zien dat aandelen gemiddeld altijd een mooie reële opbrengst hadden en dat er nauwelijks een verschil was van -26% tot +2%. Daarna neemt het wat af, vooral vanaf 8%.
Inflatie is overigens slechts een heel zwakke voorspeller van de aandelenopbrengst.

.
 Een beetje extra toelichting. Er zijn na 1950 maar twee korte periodes met deflatie geweest in de VS. De eerste keer was in 1954. Wat je ziet is dat in 1953 het mis gaat met de economie en de beurs daar last van had (rode lijn geeft de stijging op jaarbasis van de S&P aan). Daarna komt er deflatie, maar het economische  leed is al geleden en de beurs schiet enorm omhoog.
De tweede periode was 2009.
Eerst krijgt de beurs een dreun, dan gaat de economische groei door het putje en volgt de inflatie naar deflatie en als men in deflatie zit, is de beurs al zo veel gedaald dat er koersherstel is (de deflatie helpt de koopkracht en er treedt herstel op van de consumptie (statistisch niet zo makkelijk aan te tonen overigens, maar op het oog overtuigend en als je maar op de juiste wijze de cijfers kneedt, dan komt er iets overtuigends uit door bijvoorbeeld Benderly c.s.)).

Kortom, deflatie is vaak uitstekend voor aandelen. Net als rond 1931,1932, nog zo'n periode met deflatie waaraan men niet zo'n goede herinneringen heeft. Maar je moest toen wel even aandelen kopen (o wee als je ze al had, dan had je een daling van bijna 90% achter de rug in de VS).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten