1 juni 2013

Japanse smaakmakers naar beneden

Enkele aandelen die het heel goed deden in de afgelopen maanden doen het ineens een stuk moeilijker. Voorop ging Fast Retailing in de rit omlaag, bekend van het merk Uniqlo. Dat is al jaren een egweldig aandeel dat bijna 10% uitmaakt van de Nikkei dow Jones en de hoofdreden is voor de betere performance van de Nikkei dan de Topix.
Dan heb je nog Mitsubishi Estate dat grote delen van het hartje van Tokio bezit en heel veel profiteerde van lage rentes met hogere inflatieverwachtingen en vooral hoop op hogere prijzen voor vastgoed. Mitsubishi is al wat langer minder hihi (in de jaren 80 zei men als men in Japan belegde dat het ging van je Misubishi hihi en Yamaha haha). Mitsubishi Estate heeft last van de hogere rente en nu die daalt valt het weer mee met de koersbeweging van Mitsubishi Estate.
Een andere smaakmaker is de Bank of Japan. Al die QE was aanvankelijk goed voor de koers, want alles wat men kocht steeg in waarde, gefinancierd met steeds waardelozere yens. Amerikaanse staatsleningen, japanse aandelen en obligateis, het was allemaal even geweldig vergeleken met die dalende yen.

Je zou het niet zeggen aan de dreun in de koersen van de Japanse beurs, maar het economisch nieuws was heel zonnig. De industriële productie steeg 1,7%, meer dan verwacht, de kerninflatie was hoger dan verwacht, Europese bedrijven en Apple verhogen hun prijzen flink, ongeveer 10%, door de waardedaling van de yen. De bonussen gaan flink omhoog, voor het eerst sinds begin jaren 90 en dat is goed nieuws voor de koopkracht. De overheid gaat flink bouwen om wat beter tsunamibestendig te zijn.

Het grote overheidsfonds belooft de beleggingsrichtlijnen aan te passen waardoor ze geen aandelen hoeven te verkopen bij forse koersstijgingen. Er dreigde dus een enorme verkoop van aandelen en die is afgewend. Men gaat niet kopen. Dat was genoeg voor een flinke stijging van de Japanse futures in de VS, maar hier bleef in Japan vanmorgen weinig van over.
 
Ineens vindt men dat Abenomics in gevaar is, een enorme mislukking dreigt te worden. Dat is vooral praat buiten Japan en reden voor lagere koersen buiten Japan. Het economisch nieuws verbetert, maar beleggers raken de kluts kwijt omdat het kompas van QE ineens doldraait.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten