8 juni 2013

Werkgelegenheidsgroei OK, langere QE maar wel taper in september

Het werkgelegenehidsgroeicijfer van 175.000 vorige maand in de VS volgens het grote Establishment Survey behaagde de aandelenbeleggers. Het is te hoog om de start van de verlaging van QE af te wenden in september (Hilsenrath riep het voor de zekerheid maar weer eens een keer), maar het was ook weer niet zo goed dat QE in gevaar komt. Het lijkt er zelfs op dat QE (in de vorm van mortgage backed securities) nog in heel 2014 kan doorgaan (als Yellen aan de macht komt).

De werkgelegenheid in de industrie nam 8000 af, wat in overeenstemming is met een ISM beneden de 50. Er waren weer 3000 ambtenaren minder door de sequester, maar lokale overheden namen weer aan waardoor de totale daling klein was. De sector business service groeide weer prima en dat is gunstig, in lijn met de diensten ISM van boven 53.

De groei van de werkgelegenheid lijkt heel constant en is nog lang niet terug bij af, reden genoeg voor QE.

Het veel kleinere en volatiele Household Survey gaf namelijk aan dat de werkloosheid iets was gestegen omdat de beroepsbevolking weer behoorlijk aan het groeien is. Men zag 420.000 groei van werkgelegenheid maar een nog grotere groei van het aantal mensen dat werkt en werk wil hebben, dus de werkloosheid steeg om de Goldilocks reden.

De participatiegraad verbeterde iets en dat was ook een opluchting. De stijging is nog nauwelijks waarneembaar, maar het is een stijging en mogen er nog vele komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten