6 juni 2013

we zouden de FED veel meer erkentelijk moeten zijn voor het ruime monetaire beleidAmerica owes a lot to Bernanke

 Ik ben het behoorlijk eens met Martin Wolf. Zonder The Great Experiment van monetaire politiek van vooral de FED was de wereld in een depressie als de jaren 30 terechtgekomen. Men heeft niet alles perfect gedaan, verre van dat zelfs, maar veel minder doen zou rampzalig zijn geweest. De ECB heeft zelfs te weinig gedaan. De nodige Europese politici en de Tea Party doen er alles aan om alsnog in een Great Depression te komen.

De huidige rentestijging is een teken dat de monetaire politiek eindelijk begint te werken en dat de economische groei eindelijk wat normaler kan gaan worden (eens met Gavyn Davis voor de afwisseling).

 Alles wijst erop dat de economische groei in de VS weer gaat aantrekken op de huizenmarkt, herstel vertrouwen door hogere net wealth, de energierevolutie en meer iLife en andere technologische innovaties. Als dit gebeurt, betekent dit victorie voor The Great Experiment.

 Wolf stelt dat de brede geldhoeveelheid in de VS maar 0,7% hoger is in 2013 dan in 2008. Dat is monetaire hongersnood, niet idioot overdreven opkloppen van de geldhoeveelheid door de FED. De inflatieverwachtingen zijn laag, onder controle.

Niet alles is koek en ei volgens Wolf, het tekort op de lopende rekening is te groot in de VS en het bedrijfsleven investeert te weinig. Dat laatste kan overigens nog goed komen. Ik ben overigens maar wat blij dat het eerste niet zal gebeuren, want dit hindert de groei in zowel de rest van de wereld als in de VS (aannemend dat de VS creatief blijft met Apple etc).

 Maar mensen zouden zich volgens Wolf beter moeten gaan voorstellen dat er scenario’s zijn met een happy ending van de kredietcrisis en hoe die eruit zien. Er is gebrek aan inlevingsvermogen voor de betere scenario’s, gebrek aan fantasie. Daarmee ben ik het helemaal eens.

 

Toch beginnen steeds meer mensen te stellen dat QE met de bijbehorende financiële repressie van veel te lage rentes een ramp is.

  1. Net als in Japan worden allerlei zombiedebiteuren op de been gehouden, men schrijft de slechte schulden te langzaam af. De te lage rente forceert slechte investeringsbeslissingen of verhindert investeringen (Gross http://blogs.marketwatch.com/thetell/2013/06/04/bill-gross-and-the-wounded-heart-of-financial-markets-a-grim-diagnosis/ carry is de steeds schaarser wordende zuurstof voor de credit markt). We krijgen straks een gigantische rekening gepresenteerd. Er worden nieuwe bubbels geblazen, die na uiteenspatten weer tot enorme economische schade zullen leiden. Schuldenproblemen oplossen met meer schulden is niet geloofwaardig. Spaarders worden gestraft. Pensioenopbouw wordt te duur.
  2. QE helpt de economische groei niet, alleen de rijkste 1% profiteert, de rest heeft er eerder last van
  3. Uiteindelijk gebeuren er akelige dingen met de inflatie. Het geloof hierin wordt met de dag kleiner, maar je zult zien dat straks Friedman uit zijn graf opstaat en ons allemaal meesleept naar de monetaire hel.
Daardoor wordt de angst gevoed dat men heel graag de 1937-fout wil maken met het te vroeg terugtrekken van monetaire en fiscale steun aan de economie. Men is ook bang dat door andere zaken alsnog The Never Ending Great Depression van de 21ste eeuw zich voort blijft rollen. Heel wat mensen zijn bang dat een prutser als Bernanke die de grootste credit bubbel aller tijden niet zag optreden nieuwe bubbels wel effectief kan bestrijden.

 In Europa heeft men vol overgave de politiek van Hoover verheerlijkt zoals bezongen door Archie en Edith Bunker, met Merkel als grote profeet. Rutte/ Dijsselbloem zijn trouwe navolgers van het austerity experiment (pruttenomics) met als gevolg dat de Nederlandse economie aan scherven ligt.

We leven boven onze stand volgens de nodige mensen (niet ik). We moeten de tering naar de nering zetten en net als Zuid Europa accepteren dat hier zo’n 20-30-40% lagere welvaart bij hoort. IJsland is het stralende voorbeeld van het walhalla dat je dan tegemoetlacht over een paar jaar.  Die aanpassing kan beter maar snel gebeuren via zo veel mogelijk bezuinigen, veel hogere pensioenpremies, veel lagere pensioenuitkeringen en veel hogere zorgkosten en snel dalende huizenprijzen via steeds hogere hypotheekrentes/lagere inkomens. Via meer bezuinigen gaat het proces sneller en komen we eerder bij de heilstaat van pruttenomics. We hebben het ook met 30% minder nog best goed, vooral als we de SP de welvaart laten herverdelen wat zonder SP te erg zou zijn voor de zwakkeren bij pruttenomics.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten