20 juni 2013

Bernanke stout, niet aardig voor markten

De kogel is door de kerk volgens vele commentatoren: QE wordt verminderd, te starten al in 2013, vermoedelijk in september. Half 2014 of iets eerder stopt men helemaal met QE als de werkloosheid 7,0% bereikt. 6,5% lijkt iets eerder dan half 2015 bereikt te worden en dat zou zelfs tot verhoging van de rente kunnen betekenen. 14 van 19 FED gouverneurs zien renteverhoging in 2015. Bernanke zei dat de rentestijging geleidelijk zou kunnen zijn (niet dat zal heel langzaam gaan, maar dat zou zo kunnen zijn).
Reinhart van Morgan Stanley trok (overigens als zo vaak) een beetje benauwd en bedenkelijk gezicht en omcirkelde wat woorden van zijn opmerkingen:
uiteindelijk moet de balans van de FED alleen uit tstaatsleningen bestaan (long run omcirkeld). D.w.z. de MBS-en moeten gedeeltelijk verkocht worden.
Ook omcirkeld flexible in QE is a flexible tool. Onzekerheid alom dus. Alleen einde QE bij 7% werkloosheid (7% omcirkeld) lijkt iets te zijn waaraan je je vast kunt houden.
Reinhart vindt de FED een beetje stout, omdat ze zich niet laten afremmen door scherp dalende inflatieverwachtingen (die zijn van voorbijgaande aard, transitory (ik ben het daarmee eens), terwijl men 0,5% lagere inflatie voorspelt. Maar ook marginaal hogere economische groei met -o hoe verschrikkelijk in de ogen van de markt- minder risk to the downside (geen downside=einde QE en 0% rente). Een duidelijk gevalletje van goed nieuws is slecht nieuws. Reinhart (en delen van de markt) moeten nu een eerdere start voorspellen van de taper en bang worden voor eerdere verhoging van de rente dan half 2015. Veel havikachtiger dna verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten