15 juni 2013

Japanse obligatiemarkt rustiger, misschien omdat Kuroda niet draait

Kuroda lijkt woord te houden: de rust keert terug op de Japanse obligatiemarkt.

In het plaatje hierboven is de standaarddeviatie van de koersbewegingen van 10-jaars staatsobligaties van Japan, de VS en Duitsland te zien (de sigma is over 10 dagelijkse koersbewegingen berekend). De zwarte lijn is flink omlaag sinds Kuroda beloofde de onrust op de obligatiemarkt te verminderen. Dat gaat tegen de trend van Amerika en Duitsland in.
Er was bij de afgelopen vergadering van de Bank of Japan gehoopt dat Kuroda met een cadeautje voor de markt zou komen zoals het extra opkopen van vastgoedaandelen (J-REITS). Dat deed hij niet en de aandelen gingen behoorlijk omlaag en de yen werd sterker.
Dat niet toegeven aan de markt wordt als positief uitgelegd door de Japanologen, maar de beurzen zijn er nog niet blij van geworden. Eerst maar eens die stijging van de yen wegwerken en met voorstellen voor hervormingen te komen, dan pas wordt mevrouw Watanabe weer dapperder en koopt ze weer aandelen.


Het is te vroeg om Abenomics af te schrijven.Vooralsnog heeft de peptalk van Abe en kuroda de Japanners behoorlijk wat moed ingepraat en het economisch nieuws (Citigroup Economic Surprises Index) valt reuze me, dit in tegenstelling tot Amerika en China.
Als Kuroda de yen laat opkrabbelen tot 92 zoals de chartisten roepen, dan is de correctie na de 75% beursstijging nog niet voorbij. Maar als Kuroda standvastig blijft en je de vastgoedmarkt ziet opkrabbelen, dan kunnen er weer goede tijden aanbreken in Japan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten