18 juni 2013

Het Oude Normaal komt terug in de VS

Het optimisme over het economisch herstel in de VS neemt toe, zelfs tegen de trend van de beurs in. Hierboven de flinke verbetering van het sentiment bij de huizenbouwers (NAHBMI). Voor het eerst in zes jaar staat hij weer boven het eutrale niveau van 50. De NAHBMI is een goede leading indicator voor de bouw, de housing starts (dat is overigens ook een leading indicator).
De initial claims zitten weer in een dalende trend, enige weken geleden leek het erop dat de claims weer aan het stijgen waren. Een en ander wijst op doorgaande daling van de werkloosheid en groei van de werkgelegenheid. Nu daalt de werkloosheid met 0,6% op jaarbasis, dit zou later dit jaar en in 2014 sneller kunnen zijn, zodat ongeveer eind 2014 de 6,5% bereikt lijkt te worden (dan kan de FED de rente verhogen, maar dat hoeft niet).
De retail sales trokken weer wat aan (0,6% terwijl 0,4% verwacht werd), nadat in de vorige maanden de trend omlaag leek. Lagere initial claims en betere retail sales wijzen op een hogere ISM (al lijkt het niet zo goed te gaan met de nieuwe orders).
Het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf NFIB trok behoorlijk aan, waaronder hun plannen om meer personeel aan te trekken. De NFIB staat nog steeds op recessieniveau, maar de trend is sinds kort steil omhoog.

Kortom, het is niet zo raar dat de afgelopen week het optimisme over de groei in de VS wat roziger werd:
Tyler Cowen die in 2011 nog het einde van de wereld zag gaat nu een optimistisch boek schrijven. Hij ziet lagere kosten voor gezondheidszorg, een versnelling in technologische vooruitgang, tijden met goede energieprijzen.
 
Men ziet het Oude Normaal terugkeren met  stijgende huizenprijzen, een positieve reële rente, groei als volgens de wet van Okun (3%), loonstijging.
 
Ach, zelfs in China kan alles nog op zijn pootjes terecht komen als ze haast maken met urbanisatie
en inderdaaad 250 miljoen Chinezen naar de steden drijven, zodat daar in 2025 70% van de bevolking woont met voor iedereen dezelfde rechten (en niet zoals nu alleen goede rechten voor de mensen met de juist postcode, hukou) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten