30 juni 2013

winstnieuws VS: veel waarschuwingen, maar is dat deze keer wel een contrair signaal?

Er zijn uitzonderlijk veel negatieve winstwaarschuwingen geweest en weinig positieve
De guidiance is al een tijd slecht en dat zou wel eens slecht nieuws voor de ISm kunenn betekenen (plaatje Strategas)
De verwachte winst voor het tweede kwartaal is daardoor niet geheel verbazingwekkend  tot ongeveer 0% gedaald, ex financials negatief. De revenues stijgen niet en de winstmarges lijken getopt te hebben (en hogere rente helpt niet daarbij), de magere winststijging per aandeel komt uit het terugkopen van eigen aandelen.
(plaatje Bianco). Bedrijven hebben voor het publiceren van hun cijfers de analisten altijd voldoende bang gemaakt (na waarschuwingen etc), zodat op het laatste de trend omhoogbuigt van de winsten. De verwachte winst gaat daarom iets bijtrekken.
Uit de cijfers van Strategas zou je als educated guess kunnen nemen dat dit deze keer ongeveer 2,5% zal zijn, minder dan de normale ruim 4%.
Als de winstwaarschuwingen minder dan normaal zijn geweest, dan vielen volgens de cijfers van Strategas de winsten 4,8% mee, als de waarschuwingen talrijker waren 4% en als ze veel groter dan normaal zijn 2,5%.
Nu steeg de beurs in het verleden gemiddeld niet op de winstpublicaties als er minder dan normaal gewaarschuwd was, maar steeg met 1,9% als er meer warschuwingen dan normaal waren geweest. Bij veel meer waarschuwingen dan normaal was het gemiddeld nog meer. Die warschuwingen waren vroeger dus een contrair signaal.

Is dat deze keer ook het geval? Heeft de markt zich al veel te veel zorgen gemaakt over tegenvallende winsten? Zijn de analisten klaar met het neerwaarts reviseren van hun verwachtingen?
Volgens Strategas (plaatje) zijn de negatieve bijstellingen aan het stabiliseren (ik ben bang van niet) en dalen de positieve bijstellingen door. De negatievelingen leiden om duistere redenen de laatste tijd.
De beurs heeft zich in mijn ogen de afgelopen maand alleen maar druk gemaakt over wat vermindering van QE kan betekenen en over China, maar is vergeten naar het slechte winstnieuws te kijken. Dus ik ben bang dat we de contraire opleving van de beurs op veel winstwaarschuwingen deze keer niet krijgen, tenzij ineens er minder negatieve bijstellingen van winsten komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten