13 juni 2013

reële rente boven nul in de VS


Zijn de obligatiebeleggertjes helemaal gek geworden? Een positieve reële rente? De rentekrach begint nu toch wel ernstige vormen aan te nemen. Jim O'Neil heeft al aangegeven dat het 1994-scenario nu onvermijdelijk is geworden.

(pensioenfondsen hebben veel te veel belegd in modedingen als allerlei soorten krediet en die kunnen volgens hem beter omgeruild worden in aandelen)
Dadelijk kan men niet meer roepen dat die akelige ouderen de jongeren bestelen met pensioenen, zoals Hein de Kort illustreert. Dadelijk is die UFR geen rijkrekenrente, maar een armrekenrente en verhindert die inhaalindexatie vanwege onterecht korten voor de ouderen (zie de zeer populaire post die ik bij houd met nieuwe cartoons http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2011/09/hein-de-kort-en-de-pensioencrisis.html).

De zaak loopt duidelijk uit de hand. Zo hoort het overigens ook als er een nieuwe voorzitter van de FED komt. Binnen een jaar zit je dan in een grote crisis (Greenspan in 1987, Bernanke in 2008).
In de VS is de reële rente positief geworden

Plaatje Bianco. De stijging komt volledig op naam van het deel reële rente, want de inflatieverwachting daalt fors. Dat de trends tegen elkaar ingaan is ongebruikelijk. Dat zou niet mogen volgens de theorie.
In Duitsland is het nog niet zo ver. De inflatieverwachting daalt, maar de reële rente (groene lijn) heeft de nullijn nog niet doorboord.

1 opmerking:

 1. Write more, thats all I have to say. Literally,
  it seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog
  when you could be giving us something informative to read?


  Also visit my page :: cedar finance -
  -

  BeantwoordenVerwijderen