29 juni 2013

Gundlach op het matje geroepen: rente daalt nu wel, maar Emerging Markets aandelen beter

Van tijd tot tijd geeft de obligatiekoning Gundlach van Double Line een presentatie hoe hij denkt over de financiële wereld. Business Insider neemt die uiteraard met graagte over. In de vorige presentatie had Gundlach nog stellig verkondigd dat de rente zou dalen en echt niet richting 2,5% zou gaan voor tienjaars staatsleningen van de VS.
Met schaamrood op de kaken moest hij aanzien hoe sukkels de rente op lieten lopen naar 2,6%, maar gelukkig is nu de rente weer dalende. Omdat hij zo veel moppers had ontvangen over zijn vorige voorspellingen hield hij nu al zijn orakelverhaal in plaats van in september.

Het waren de speculanten die scheef zaten en geforceerd hun verkeerde posities moesten afbouwen die voor dit enorm doorschieten van de rente naar ongehoord hoge niveaus van wel heel erg ver boven de 2% hebben gezorgd. Dat geforceerde verkopen zou voorbij zijn, zo hoopt Gundlach.
Dan gaat men weer meer naar de inflatie kijken en die is er niet. Groei is er ook niet, dus het is van den gekke dat de rente niet dichter bij 1% staat.
Vreemd is dat hij niets ziet in REIT's, dat is omdat de hyptheekrente zo is gestegen en dat is slecht nieuws voor de betaalbaarheid van onroerend goed. Maar als de rente weer gaat dalen, dan komt dit weer goed.

De beste kansen hebben de aandelen van Emerging Markets, die zijn waanzinnig achtergebleven, terwijl zij betere groei zullen laten zien dan het Westen.

Mijn commentaar: de rente daalde in de Eurocrisis bij de safe havenlanden onafhankelijk van wat de inflatie deed (die liep namelijk eventjes wat op). Nu is de rente aan het stijgen terwijl de inflatie daalt. Dit is buitengewoon zeldzaam, maar de markt reageert op andere zaken: gaat de FED de rente normaliseren, stoppen de zombiekopers met kopen. Dat zijn allemaal zaken waarop de rente moet stijgen, ongeacht wat de inflatie doet. Op korte termijn kan de rente overigens wel wat doordalen, want de stijging is wel wat al te wild geweest. Diverse partijen zitten overigens nog steeds scheef, omdat de correlatie tussen aandelen en obligaties ineens positief is in plaats van zwaar negatief. Hun Value at Risk berekeningen kunnen in de prullenbak en daar kunnen ze ook wat obligaties (en aandelen) bij gooien.
Gundlach blijft een goeroe, hij kan het niet altijd goed hebben (hij staat niet alleen, Tepper die het zo vaak goed had, zei op het hoogtepunt van de beurs dat je je moest volladen met risico en dat was fout, zo gnuiven heel wat minder begaafde beleggers. Toch denk ik dat deze echte top van de goeroes het ook in de komende jaren gemiddeld wel bij het rechte eind zal hebben. D.w.z. een herstel van Emerging Markets (aandelen en leningen) is mogelijk en een lage rente ook.

1 opmerking:

  1. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to mention that I
    have truly loved surfing around your weblog posts.
    In any case I will be subscribing for your feed and I'm hoping you write again soon!

    My web blog ... book of ra gewinnchancen

    BeantwoordenVerwijderen