27 juli 2010

De rentethema's volgens BCA



Volgens de Bank Credit analyst spelen er nu zes thema's op de rentemarkt:
1. De inflatieverwachtingen storten in
2. De reële rente is te laag
3. Men kwijlt van de obligaties in landen met hoge nominale groei (Rusland en Brazilië) in hun eigen lokale valuta.
4. Het thema van financial healing in Europa (=koop Spaanse obligaties)
5. Het bedrijfsleven is veel te voorzichtig= koop credits
6. Australië is klaar met verkrappen en Canada nog maar net begonnen.

Behalve met hun stelligste stelling (nummer 1) ben ik het eens met BCA. BCA ziet de kerninflatie in de VS naar 0% gaan en daar een paar jaar blijven. Dat krijg je op basis van modellen die uitgaan van de output gap en de arnbeidskosten per eenheid product (80% van de kostprijs). Zie plaatje van BCA.
Ik zie meer inflatie omdat de huren weer stijgen (er begint nu echt bewijs te komen dat de huren van apartementen aan het stijgen zijn) en omdat de goederendeflatie afneemt terwijl de diensteninflatie op diverse gebieden hardnekkig is.
De afname van de impliciete inflatie is ineens hard aan het gaan sinds de angst voor te veel kwantitatieve verruiming ingeruild is voor de angst van een te grote en langdurige groeiafzwakking. Zie plaatje BCA.
BCA noemt het een regiem change. Dat gaat wat mij betreft veel te ver. Impliciete inflatie reageert veel te hard op dalende aandelenbeurzen en bijbehorende angsten voor de creditmarkt en illiquiditeit. Bij terugkeer van liquiditeit keren de trends weer om. Interessant is de afnemende bèta van voor obligatie geïndexeerde obligaties met staatsleningen. Enkele jaren terug was die nog 0.9 in de VS en in een duidelijk dalende trend is de bèta nu aangeland op ongeveer 0.5. Voor inflatie geïndexeerde obligaties beginnen nu toch echt een aparte beleggingscategorie te worden met een risico dat zich los aan het maken is van dat van staatsleningen (en meer richting dat van credits gaat). Dat hoger risico etiketje van voor inflatie geïndexeerde leningen komt door de deflatieangst. In normale tijden krijg je inflatieangst en dan krijgen voor inflatie geïndexeerde leningen weer hun normale etiketje van lager risico dan een staatslening. Overigens BCA is het dus er mee eens dat voor inflatie geïndexeerde leningen hoogst riskante beleggingen zijn die je short moet gaan tegen gewone staatsleningen (en waar ik het dus hartgrondig mee oneens ben; na nog wat daling van de inflatieverwachtingen (je moet je niet te snel verzetten tegen de trend) worden ze weer een screaming buy. Gewone staatsleningen zijn een screaming sell (de Europese paniek loopt er uit (=0,5%+ rentetstijging), de reële rente loopt op en dadelijk ook de inflatieverwachtingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten