26 juli 2010

De stress tests

Toch maar een post over de stress tests. Het is eigenlijk een non issue. Maar wat was de markt gestresst in afwachting van de resultaten. Vooraf werd er volop gemopperd dat de testen niet streng genoeg waren, niet transparant genoeg en niet voldoende rekening hielden met het al bijna voldongen faillissement van Griekenland.
Toch is de markt positief aan het reageren op de PR marketing stunt van het Europese bankwezen. Er is veel nieuwe informatie beschikbaar.
In eerste instantie is men teleurgesteld over het geringe aantal failliet bevonden banken: 7 van de 91 . Alleen het sprookje van de zeven dwergen in Spanje Griekenland en Duitsland is uit. Met een kapitaalinjectie van een luttele € 3,4 miljard is men weer boven jan.
De berekeningen vooraf van diverse banken waren tig keer hoger. Cailloux van RBS vindt overigens nog steeds dat € 50 miljard nodig is voor Spaanse banken.
Han de Jong van ABNAMRO kijkt positief aan tegen de uitkomsten. Dat is niet zo verwonderlijk, hij is geen zwartkijker en ventileert al ruim een jaar veelal positieve verhalen over de wereldeconomie.
In de VS waren de uitkomsten voor de 19 grote banken heel wat dramatischer. 10 van de 19 zakten voor de test en er moest $ 75 miljard extra kapitaal komen. In het stress scenario zouden ze ongeveer $ 600 miljard verliezen.
Daarom vinden de meeste commentatoren dat de benodigde extra € 3,4 miljard veel te weinig is. Dat is klinkklare nonsens volgens Han. De Amerikaanse banken hadden op het moment van de stress test nog geen nieuw kapitaal bij elkaar geharkt en de Europese banken hebben daarna wel heel veel bij elkaar gesprokkeld (via overheidssteun etc). Na de grote recessie hoef je nu ook minder grote dalingen van de economische groei door te rekenen. De startpositie is dan ook een veel hoger startkapitaal van de Europese banken. Het gemiddelde tier 1 kapitaal lag rond 10%, geen wonder dus dat je niet snel gaat vinden dat je onder de 6% duikt.
Men neemt wel degelijk een flinke rentestijging mee (=daling waarde obligaties in het handelsboek) voor Griekenland van 10% nu naar 14.7%.
Het niet waarderen op marktwaarde in het bankkapitaal voor de lange termijn is algemeen gebruikelijk.
Noot: in de VS ging het pas echt goed toen bleek dat het allemaal beter ging dan volgens de stress tests. In Europa is dat ook een kansrijk scenario. De paniek is in ieder geval heel wat minder dan in mei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten