16 juli 2010

Gaat de rente flink stijgen?Bovenstaande plaatjes laten zien dat de 10 jaars rente in Duitsland flink gedaald is en dat je met 10jaars futures de afgelopen drie maanden veel geld hebt verdiend.

De 10-jaars Duitse rente kan gemakkelijk tot 3-3,1% stijgen als men wat minder paniekerig doet over Spanje, Griekenland (gezien de negatieve samenhang tussen de Duitse en Spaanse rente de latste tijd kun je berekenen dat dit de Duitse rente minstens 0,5% extra omlaag heeft geduwd). Het economisch plaatje vindt men nu niet bepaald denderend, maar het is moeilijk vol te houden dat het slechter is dan bij het eind van de recessie in juni 2009. Toen was de rente 3,75%. Zo raar is het niet als die rente zou terugkeren.

Het andere plaatje laat zien wat je over een periode van drie maanden ongeveer verdiend had met futures (het plaatje geeft de performance van 10 jaar Duitse staatsleningen versus de performance van de Duitse interbancaire rente, dat is bijna de opbensgt van futures). Dat laat zien dat je de afgelopen drie maanden uitzonderlijk veel verdiend hebt met futures. Een reactie van dit momentum naar 0 zou heel gewoon zijn (rente 3%), maar doorschieten naar -5% kan ook gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten