6 juli 2010

momentum gevaarlijk


Momentumbeleggers hadden geen kruis des doods nodig om te signaleren dat er een heel gevaarlijke situatie zich aan het ontwikkelen was voor de beleggers in aandelen.
Het plaatje geeft de relatieve performance van de S&P500 ten opzichte van 10 jaars staatsleningen VS over een periode van 6 maanden.
Als aandelen staatsobligaties meer dan 4% underperformen dan wordt het meestal nog veel erger. Het is dan veiliger je aandelen te verkopen. Je kunt dan wachten tot aandelen het weer beter doen dan obligaties, waardoor je vaak heel wat risico vermijdt. Als je dapper bent, kun je weer in de markt stappen als eerst de underperformance meer dan 12% is geweest op het moment dat deze weer minder dan 12% wordt. Dan mis je minder van het herstel. Maar deze regel is niet onfeilbaar en dus niet zonder gevaar.
Op het ogenblik hebben aandelen het meer dan 12% slechter gedaan dan obligaties. Het is te hopen dat er snel een beursrally komt die de underperformance weer minder dan 12% maakt.
Normaal gesproken gebeurt dit als de markt er voldoende van overtuigd raakt dat er geen recessie komt. Die kans is behoorlijk (75%?). Maar als dit niet snel gebeurt wordt de kans op recessie groter, het vertrouwen zakt dan nog verder weg en de recessie ontstaat uit een self fulfilling prophecy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten