22 juli 2010

The end of men

In een lang artikel http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2010/07/the-end-of-men/8135 beschrijft de teloorgang van de man. Hij wordt aan alle kanten voorbij gestreefd door de vrouw.
Dit riep in de New York Times een tegenreactie op van columnist Kristof http://www.nytimes.com/2010/07/22/opinion/22kristof.html?_r=1&hp waarbij hij het in mijn ogen nog erger maakte (onze redding is dat vrouwen mededogen met mannen zullen hebben).
Sommmige gebeurtenissen veranderen voor altijd hoe je over zaken denkt, zoals 9/11. Of de Axiëcrisis in 1998 die Emerging Markets volwassen maakte.
In de Great Recession gebeurde dit weer. Machtsverhoudingen werden totaal door elkaar geschud. De opleving van de macht van de overheid lijkt slechts kort. De overheid is weer het probleem zoals Reagan al riep. Individuen zijn ook even minder machtig en moeten vaak zelfs meer loon inleveren dan de gewone arbeider. Dat zal ook tijdelijk blijken: als de beurzen en huizenprijzen stabiliseren keert hun macht terug, omdat er een explosie aan ideeën is geweest na de opkomst van internet. Al die komende innovaties moeten vooral door individuen worden aangezwengeld.

De grootste verandering is vermoedelijk de opkomst van de vrouw (en daarmee samenhangend de neergang van de man, deze zijn niet langer van Mars maar van Pluto dat niet langer als planeet erkend wordt).
Door de Grote Recessie werken er voor het eerst meer vrouwen dan mannen in de VS. In de Grote recessie werden netto 8 miljoen mannen ontslagen en slechts 2 miljoen vrouwen. Het ziet er naar uit dat vrouwen makkelijker een baan blijven vinden dan mannen omdat ze dominant zijn in 13 van de 15 snelst groeiende beroepsgroepen.

Voor het ICT tijdperk en het huidige tijdperk (dat heeft nog geen naam, suggesties?) waren mannen in het voordeel. Kracht, agressiviteit, opleiding en intelligentie waren de belangrijkste winnende eigenschappen. Mannen zijn en waren niet (of nauwelijks) dommer dan vrouwen. Dus agressiviteit en kracht en de betere opleiding waren doorslaggevend om mannen het belangrijkst te maken.
Er is uitgerekend dat mannen in hun leven tot de huidige tijd gemiddeld $ 431.000 meer verdienden in hun werkzame tijd.

Momenteel zijn kracht en agressiviteit (?) minder belangrijk. In plaats hiervan zijn communicatie, flexibiliteit,sociale intelligentie en zorgzaamheid belangrijker geworden. Op die gebieden hebben vrouwen een voordeel.
Qua opleiding zijn vrowuen de laatste paar decennia een steeds grotere voorsprong aan het opbouwen. Vrouwen maken hun opleiding vaker af dan mannen. Daarom studeren er nu tegen elke twee mannen nu drie vrouwen af.
Hoge welvaart wordt alleen nog maar bereikt in landen waar veel vrouwen werken, vooral ook in de betere groepen. Landen die dit niet lukt gaan de welvaartboot missen.

Mannen passen dus niet meer zo goed in de huidige tijd. Ze zijn gedoemd om en masse werkloos te worden bij de minst of geringste recessie. Ze komen die recessie uit zonder baan of een veel slechter betalende baan en moeten dan de hand op gaan houden bij hun vrouw.
Volgens het Bureau of Labor Statistics in de VS hadden in 1980 26% van de vrouwen een leidinggevende functie of waren professional. In 2009 was dit 52%. Het eind van deze trend is nog niet in zicht. De netwerkeconomie van nu is voor vrouwen, niet mannen zo begint het er naar uit te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten