9 juli 2010

update vierjaarscyclus


In het plaatje is mijn visie op de vierjaarscyclus te zien. We zitten in de eerste correctie van de beurs na het einde van de recessie. We zouden dicht bij het punt E kunnen zitten, misschien was dit afgelopen vrijdag bereikt.
Kenmerkend voor de fase EF is dat de beurs ineens omhoog gaat en snel zonder dat het zo duidelijk is dat de fundamentals verbeteren. Het is gewoon de realisatie dat er geen recessie kmt en dat de FED de liquiditeit niet eindeloos blijf terugnemen die de beurzen omhoogstuwt op basis van stijgende winsten in de toekomst.
De Coppock indicator zit ver boven 0 en dat geeft aan dat we ver weg zijn van de periode JL.

Er zijn bij deze analyse enkele caveats. De precieze plaatsing van de letters van de fases kan pas na enige tijd gedaan worden. D.w.z. men kan er over een jaar net iets anders over denken dan ik nu de letters geplaatst heb.
Een andere caveat is dat de vorige vierjaarscyclus veel te lang geduurd heefy en de huidige vierjaarscyclus daardoor ultrakort kan zijn. Dat kan gebeuren als er een totale paniek à la 1998 Aziëcrisis uitbreekt. Dan krijg je een korte hevige doorgaande bear markt. Maar dan moet al vrij snel (oktober?) duidelijk worden dat je in een nieuwe AB fase zit van krachtig koersherstel omdat de economie geen W aan het maken is maar een M: na wat groeiafzwakking een nieuwe groeispirt op basis van het eindelijk uitbodemene van de huizenmarkt, redelijke werkgelegenheidsgroei en aantrekkende autoverkopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten