10 juli 2010

OsterwaldVorige week togen we naar Osterwald, waar Wytze, een vriend van ons, uitgebreid met veel gezellige mensen zijn 60ste verjaardag vierde. Daar heeft hij een ruïne gekocht. Voor een gering bedrag kocht hij een hotel dat vroeger dienst deed om mensen in de olie-industrie onder Schoonebeek te herbergen. Er staan nog wel enkele jaknikkers traag te bewegen, maar verder werkte er de afgelopen decennia niemand meer. Het hotel was al diverse decennia verlaten en in aan het storten. Het bijgebouwtje met zo'n twintig kamers is nu redelijk opgeknapt, maar het hoofdgebouw (foto) ligt er nog als puinhoop bij. Het is enorm groot met vroeger tig kamers en enkele zalen. Een en ander staat op een aardig lapje grond met mooie bomen. Het is zeer landelijk en je wordt uitgebreid gestoken door horzels en muggen. Het opknappen gaat nog tig jaar duren.
Met openbaar vervoer kun je er niet komen. Met de trein naar Bad Bentheim en dan de bus naar Nordhorn, maar dan moet je nog 25 kilometer.
Het is een voorbeeld dat je in Duitsland enorme gebouwen tegen weinig geld kunt kopen, maar dat je er niets aan gaat verdienen omdat het steeds verder ontvolkt en moeilijk bereikbaar is.
Terug naar Nederland konden we gelukkig met de camper van Wytze's voormalige buren uit Zaltbommel, zie foto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten