8 juli 2010

GS: 25% kans double dip VS


De traditionele modellen voor de lans op een recessie laten een zeer kleine kans op recessie zien (1,6% meldt GS). Die traditionele modellen zijn te optimistisch omdat ze vrijwel helemaal gebaseerd zijn op de yield curve en de stijging van de werkloosheid.
De yield curve is nu kunstmatig steil omdat de korte rente op 0 geforceerd wordt. Dan geeft een steile yield curve geen waarschuwing voor een recessie, zoals japan tot zijn ellende heeft moeten constateren. Dus weg met de yield curve zegt GS en de kans op recessie stijgt hierdoor naar 8,6%.
Ook de daling van de werkloosheid is nu een te optimistsiche indicator. Je moet kijken naar de arbeidsparticipatie en die is prut. Dan wordt de kans op recessie 25%.
GS waartschuwt overigens wel dit soort cijfers niet al te absoluut als waar te nemen: de kansen veranderen immers sterk bij iets andere aannames.

Rogoff, de man van the new normal, stelt echter dat er geen double dip komt, wel een behoorlijke groeiafzwakking. Wat bijzonder is, is dat er geen 7% groei is zoals normaal zou zijn na zo'n diepe recessie.

Het blog The Big Picture gebruikt de ECRI index als voorspeller voor een recessie en dan zou de kans op recessie 52% zijn. Bianco denkt dat de ECRI een te hoge kans op recessie aangeeft (net als overigens ECRI ook zegt), omdat de daling te veel wordt veroorzaakt door de daling van de hypotheken om een huis te kopen.

Double dips zijn zeldzaam. Een echte dubbele recessie (W) had je de afgelopen 150 jaar alleen in 1980-1982, dus je hebt minstens iets als the new normal nodig om een dubbele recessie plausibel te maken.

De oude regel dat er pas een recessie komt als de werkloosheid van het diepepunt met 0,3% is gestegen in de VS lijkt me de beste regel om te bepalen of er een nieuwe recessie komt. De laatste maand daalde de werkloosheid tot het laagste niveau sinds het einde van de recessie in de VS, dus dit wijst voorlopig niet op een recessie of een double dip W scenario.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten