30 juli 2010

Groei VS in tweede kwartaal 2,4% (eerste schatting)




De economische groei in het tweede kwartaal zwakte af naar 2,4% van 3,7% in het eerste kwartaal. Elk jaar worden alle BNP cijfers opnieuw berekend met de informatie die in het jaar beschikbaar zijn gekomen. De cijfers voor de groei van BNP van jaren terug worden dan behoorlijk bijgesteld. Elk jaar leidt dat tot een aantal extra bevindingen.

Dit jaar werd duidelijk dat de recessie dieper was dan gemeten en dat we verder verwijderd zijn van de top in de economie van eind 2007/begin 2008 dan de cijfers tot nu toe aangaven. Vooral voor de consumptie geldt dat we nog behoorlijk onder de top zitten en niet in dit kwartaal een record hoge consumptie gaan krijgen in de VS maar pas ergens in het tweede kwartaal van 2011 ongeveer.
De herziene cijfers kloppen met het gevoel: in het vierde kwartaal van 2008 ging in de VS de boel maximaal door de grond, een kwartaal eerder dan in Europa. Het eerste kwartaal van 2009 leek minder erg. De neerwaartse herziening klopt ook met de opmerkingen dat het zo raar was dat de recessie in Duitsland veel dieper was dan in de VS, terwijl de Duitse werkloosheid veel minder steeg. Ook de herziening van de consumptie klopt met het gevoel dat we nog duidelijk niet terug zijn op het niveau waarop de Great Recession startte (de oude cijfers gaven aan dat de consumptie dit kwartaal naar rceordniveau zou gaan).

Het herstel in het eerste jaar na een recessie is vrij zwak geweest, maar wel sterker dan na 1991 en 2001. Let wel, het jaar na dat herstel viel tegen, maar dan ineens werd de groei sterker. Dat kan met behoorlijke kans nu ook gaan gebeuren.

De eerste commentaren over de economische groei waren daarom wat somber. De fiscale stimulering werkte nauwelijks en de groei die men kreeg lekte weg naar het buitenland. De voorraadgroei was te hoog en draagt niet meer bij aan de groei in de komende kwartalen. De huizenbouw was te veel gegroeid (28% na al die sneeuw in het eerste kwartaal) en stort hierna weer in. De groei van 21% van software & equipment zal ook wel afzwakken (al zeggen de Europese bedrijven heel iets anders).
Het enige positieve dat men uit de strot kon krijgen was dat de bijdrage van de netto export in het derde kwartaal minder negatief zal zijn.

De neerwaartse bijstelling van het BNP in het verleden was in lijn met die van het BNI, het inkomen dat al lager was gerapporteerd. De herziening van het inkomen was echter omhoog in de afgelopen jaren. Het gevolg hiervan is dat de spaarquote flink naar boven is bijgesteld (7,2% was de top half 2009; nu zitten we op 6,2%). Dat is gunstig, want hierdoor hoeven de besparingen niet meer zo veel verder omhoog en is schuld/beschikbaar inkomen ook lager.

1 opmerking: