3 juli 2010

JPM: geen double dip, maar wel lagere groei




De economen van JP Morgan hebben hun groeiverwachtingen voor de VS deze week naar beneden bijgesteld (ze waren een van de grootste optimisten, nu ongeveer consensus net als ik). Maar ze verdedigen met grote stelligheid dat er geen double dip komt (een nieuwe recessie in de komend jaar). Tot half 2011 gaat het wat minder dan aanvankelijk gedacht, maar men ziet wel 2,5%+ groei. Als dat waar is, dan zouden de beurskoersen flink horen te herstellen.

Ze geven twee goede redenen waarom er geen recessie komt:
1. de yield curve is heel steil, ook voor 30-10 jaar. Voor 10- 2 jaar of 3 maand rente is een en ander gecompliceerd omdat die rente op 0 gezet wordt voor een lange tijd (=geen signaal, net als bij Japan vanuit korte rente voor naderende recessie). Mijn ervaring is dat het verschil tussen 30 en 10 jaar rente een betere leading indicator is geweest voor groei en recessies dan 10 jaar-/- korte rente. JPM is het daar kenelijk mee eens (zie plaatje).
2.De rentelast van huishoudens is zeer tilbaar geworden, het laagste sinds 1998, toen bijna niemand zich druk maakte over te grote schuldenlasten van huishoudens. Dit komt vooral door de lage rente, maar ook door een flinke afbouw van de schulden. Die afbouw lijkt overigens nog wel even door te zetten. Maar die afbouw lijkt inderdaad niet de reden te kunnen worden voor een nieuwe recessie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten