8 juli 2010

Octopus Paul voorspeltDe Duitse inktvis heeft aan de hand van de keuze voor de juiste bak mosselen elke keer precies goed voorspeld of Duitsland zou winnen of verliezen. Na die zes keer gelooft de halve wereld de voorspellingen. Zaterdag gaat hij voorspellen of Nederland dan wel Spanje wint (dat wordt zoals gewoonlijk uitgebreid life uitgezonden op o.a. de Duitse tv). De Telegraaf legde de hand op een gefotoshopte foto waarin de inktvis voorspelt dat Nederland gaat winnen. In de NRC laten fokke en sukke de inktvis de voorspelling doen dat calls ASML goed zijn, eenkansrijke voorspelling.
Je kunt nu niet allen gokken wie de finale wint, maar ook of Paul de juiste winnar aanwijst (50% kans).
Voor inktvissen zijn de voorspellingen van Paul zeer gevaarlijk. Vele duitse restaurants hebben besloen dat de vriendjes van Paul als straf opgegeten moeten worden (kill the messenger)
Sommige mensen hebben Paul voorgedragen als de baas van Goldman Sachs: een goede voorspeller en voldoende tentakels.
Behavioral Finance haalt dit soort voorspellingen aan waarin men door bijgeloof ineens gaat geloven. Dat werkt natuurlijk niet. Het is een voorbeeld van data mining.

Voorlopig staat op Wikipedia heel wat meer over de cv van Paul vermeld dan over mij. Misschien moet ik wat meer respect tonen voor de prestaties van Paul in plaats van te denken aan recepten voor inktvisringen (in Argentinië is dit inderdaad gebeurd na de terechte voorspelling dat een grote voetbalnatie ten onder zou gaan). Overigens is Paul nu bekender dan wie ook in Oberhausen, de plek waar zijn aquarium is.
Wie met een pond begon te gokken op basis van de adviezen van Paul had nu 131 pond.

Naschrift:
op 26 oktober legde Octopus paul officieel het loodje. Of dat waar is wordt betwijfeld. Er zijn heel hardnekkige gruchten dat Octopus Paul het leven liet na zijn noodlottige voorspelling over het verlies van Duitsland. Hij zou dan volgens een filmmaker vervangen zijn door een andere inktvis, omdat hij de uitkomst van Spanje-Nederland moest voorspellen. Er komt kennelijk een documentaire/ crimi over het lot van Octopus Paul: wie vermoordde Octopus Paul?

1 opmerking:

  1. De laatste voorspelling van Octopus Paul was dat Engeland het wereldkampioenschap voetballen zou krijgen. Eens kijken of dat zijn laatste triomf wordt. Kan Putin inderdaad niet op tegen de machtige octopus?

    BeantwoordenVerwijderen