24 juli 2010

we zijn de kluts kwijt bij de visie op de wereldeconomie

Op het ogenblik is men zich naargeestig aan het focussen op de slechte gang van zaken in een zeer klein deel van de wereld: in Griekenland, Spanje en Portugal. Dat is bij elkaar maar 3% van de wereldeconomie. Ineens zijn we ervan overtuigd dat deze 3% de overige 97% in het verderf heeft gestort.
We nemen als zoete koek aan dat de wereldeconomie vanaf nu enorm gaat afzwakken en langs de afgrond van een nieuwe wereldrecessie scheert vanwege de problemen in de PIIGS.

De groei van de wereldeconomie wordt helemaal niet bepaald in de PIIGS. De weereldgroei hangt voor meer dan de helft af van wat er gebeurt in de BRIC's en als je dat uitbreidt naar alle Emerging Markets en aanpalende landen,dan praat je over meer dan 70% van de groei in de wereld.
Het nieuws over de groei in Emerging Markets in 2010 is beter dan bijna ooit tevoren. Alleen in China gaat het minder goed en zal de groei dit jaar slechts 9% bedragen. Gelukkig zet de verbeterende trend in India door zodat de economie daar ook met 9% kan groeien. Brazilië blijft daar wat bij achter met 7,5% en in Rusland gaat het nog slechter met zo'n 6%. Ik begrijp dat de schrik over de huidige wereldrecessie nu totaal om het hart is geslagen bij zo'n lage groei in China en Rusland. Begrijpelijkerwijze heeft China begrepen dat de groei weer wat aangezwengeld moet worden en als de regering dat wil dan gebeurt het ook.
Buiten de BRIC's gaat het overigens vaak ook uitstekend. 14,5% groei in Singapore (toch heeft RBS het over een dreigende dubbele dip in Singapore, al is dat niet het basisscenario), alweer 7%+ groei in Peru en vergelijkbaar goed nieuws in o.a. Turkije en Indonesië.

Toch zijn Europa, de VS en Japan natuurlijk niet helemaal onbelangrijk. In Japan gaat het voor de afwisseling vrij redelijk met 3,5% groei in 2010.
Europa is booming zo schreef ik al volgens de ECB. De ECB is niet helemaal gek geworden. In het tweede kwartaal was de groei in het VK 1,1%, in Duitsland denk ik 1,5% en gemiddeld 0,8-1% zo verwacht ik. Dat is ruimschoots voldoende om alle economen haastje repje alle verwachtingen voor 2010 behoorilijk omhoog te schroeven. De groei in Europa blijft namelijk in het tweede halfjaar ook positief. Dus zit er niets anders op dan de groei voor Europa in 2010 van 1,3% naar ongeveer 2% bij te stellen. men zal zich verontschuldigen dat de groei in het weede halfjaar niet goed zal zijn, maar ondertussen is de kruissneleheid toch weer wat hoger geworden, waardoor er inkomensgroei komt (ook voor de overheid).

In de VS gaat de groei in het tweede kwartaal tegenvallen, slechts zo'n 0,5% (op jaarbasis 2%). Maar daarna gaat de groei niet terugvallen maar geleidelijk verbeteren. Niet geweldig verbeteren vermoedelijk, maar toch wat beter dan 2% en in 2011 weer wat beter.

De goegemeente is dus de klus kwijt. De wereld is helemaal niet ten onder aan het gaan aan een R-scenario van balansrecessie. De groei is dankzij de Emerging Markets torenhoog in de wereld zoals de afgelopen 100 jaar maar zelden is vertoond: bijna 5% (er zijn maar weinig jaren dat de groei > 4% is). In Europa is de groei helemaal niet 0% maar een redelijke 2% en in de VS gaat de groei helemaal niet terugvallen van het huidge lage niveau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten