27 maart 2013

Dijsselbloem de nieuwe held

We hebben nu twee dagen gehad dat iedereen over Dijsselbloem heen viel. Het was meer dan verschrikkelijk dat hij zei, wat iedereen eigenlijk al dacht. De Europese belastingbetaler in de kernlanden wil de rekening niet betalen, eerst moeten de aandeelhouders, de obligatiehouders en de grote rekeninghouders maar eens pijn lijden. En die russen, die hebben verloren: nee, ze redden de Russische miljardairs niet. Ze hebben misgegokt, tegen die machtige Dijsselbloem moesten ze als sukkels hun wonden likken.

Vooral de Engelse journalisten waren ronduit onbeschoft, daar kan de PVV nog een puntje aan zuigen. Het lijkt wel een beetje hoe ze Van Rompuij schroffeerden.We hebben geen flying dutchman nodig, maar een lying dutchman. Anders komt de too big to fail doctrine in gevaar

Dijsselbloem heeft echter de tijdgeest beter aangevoeld dan sufferds van de Financial Times: het financiële stelsel is met de hulp van de centrale banken weer sterk genoeg om normaal behandeld te worden. Een faillissement beteknt niet langer dat het hele bankwezen omvalt. In de VS grossiert men ook in failliete banken, lees er Calculated Risk maar op na, de rij aan omgevallen banken in de VS is eindeloos, al begint de stroom gelukkig op te drogen. Toch kon het bankwezen in de VS herstellen.

Dijsselbloem moet de banken en de spaarders waarschuwen: zo als men klakkeloos de banken steunde, zo kan men niet meer door gaan. Het wordt tijd dat de banken de rekening terug gaan betalen en het gaat nu zo goed met de meeste grote banken dat dit ook moet gaan kunnen in het komend decennium. Ze mogen nog enkele jaren buitenaardse winsten maken met de hulp van overenthousiaste centrale banken, maar daar moeten ze wel een flinke duit van in de belastingzak doen.

Dijsselbloem is een held. Wat is dat voor onzin, dat je niet mag zeggen wat echt iedereen weet. Centrale banken zullen bankruns echt wel aankunnen, want die komen niet op de grote sterke banken. Opruiming van wat zwakke broeders zoals in Amerika, dat kan geen kwaad.

Business Insider begint als een van de eerste bang te worden dat Dijsselbloem geniaal is ( http://www.businessinsider.com/dijsselbloem-reveals-the-euro-end-game-2013-3), dat is heel wat beter dan de onheilverhalen van zerohedge. Ze zien hem nog wel als figurehead (wat dat is moet hij misschien ook nog leren, maar men ziet dat fout, hij is net zo geweldig als Van Rompuij.

N.B. Cyprus is echt iets speciaals. De banken hadden haast geen kapitaal, geen lange obligaties al dan niet achtergesteld. Bijna alles is deposito. Geen wonder dat de mensen met deposito's de klos moesten worden. Andere banken hebben een meer normale balans en dus zal de depositohouder niet zo gauw de klos hoeven te zijn. (plaatje van Lombard Street Research).

1 opmerking:

  1. de mooiste dijsselbloemetjes staan langs de rand van de afgrond

    BeantwoordenVerwijderen