9 juni 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Zorgen over de heilzame werking van QE in Japan en angsten voor afzwakking (taper) in de VS brachten de aandelenkoersen omlaag en de rente opnieuw omhoog (ondanks dalende impliciete inflatieverwachtingen). De gunstige werkgelegenheidscijfers in de VS keerden de slechte stemming.
(175.000 groei, een Goldilockscijfer, een stijging van de arbeidsparticipatie en een minieme stijging van de werkloosheid, minder ontmoedigde werkzoekers en dat stelt het bereiken van 6,5% werkloosheid iets uit, maar Hilsenrath beloofde dat bij de komende vergadering de FED iets gaat zeggen over de onvermijdelijkheid van de taper)

Toch lijkt er eind te zijn gekomen aan de zorgeloze voortdurende koersstijgingen sinds half november. Er is te veel volatiliteit en de koersen zijn in de VS en Japan te veel vooruitgelopen op betere tijden. De daling van de ISM tot onder de 50, namelijk 49 kwam onverwacht (al verbaasde het de aanhangers van de indicator orders/voorraden niet) en dat hoort consequenties te hebben voor aandelen.
Particulieren in de VS zijn duidelijk bang geworden en verkochten high yield, Emerging Market debt en aandelen en ook andere aandelen.
Large speculators zitten te lang en zullen vermoedelijk wat aandelen moeten gaan verkopen.
Misschien doe ik al de data mining rond het Hindenburg Omen iets te weinig eer aan http://pragcap.com/hindenburg-and-titanic-oh-my, maar als alert voor wat slechtere beurstijden kan het zijn waarde hebben.

ISM 49, iets stijgende trend van initial claims, matige retail sales in april (geen loongroei, wel hogere belastingen) zorgt voor iets meer pessimisme over de economische groei in de VS over het tweede kwartaal. Het handelstekort nam weer toe door meer import. De betere cijfers voor het optimisme in het Duke Report zal zorgen voor meer groei investeringen uit angst voor verlies marktaandeel. De ISM non manufacturing was goed op 53,7. Uitgaven voor de bouw stegen, net als overigens nieuwe orders.
De hypotheekrente is in enkele weken met 0,8% gestegen en dat moeten de homebuilders en REIT's bezuren.
Uit de flow of Funds analyse van de FED bleek de net wealth goed gestegen te zijn met meer waarde aandelen huizen, aandelen en minder hypotheekschuld.

In Europa werd men wat optimistischer over de groei van de industriële productie in Dutsland en lijken de retail sales in Frankrijk en de gang van zaken daar minder slecht te zijn dan gevreesd. De groei stabiliseert en het vertrouwen groeit dat de groei in het derde kwartaal licht positief zal zijn. De PMI's trokken aan in heel wat landen.De ECB deed niets en toonde onenigheid over QE etc.

In Japan werd de yen een stuk sterker (97 tegen de dollar), wat niet goed uitpakte voor de Japanse beurs. De Bank of Japan gaat weer vergaderen en zou geen extra QE inzetten, maar mogelijk wel meer J-REITs gaan kopen. Het grote pensioenfonds van Japan gaat iets meer aandelen kopen. Abe stelde teleur over zijn hervormingsplannen. Er komen overigens wel Abezones war de economie extra gestimuleerd wordt.

Over China werd men weer wat pessimistsicher qua groei, men zal misschien de gerapporteerde exportgroei naar beneden moeten bijstellen. De nieuwe leiders tolereren lagere groei, gaan (nog) niet extra stimuleren. Komende week komen er veel cijfers over China.

4 opmerkingen:

  1. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really
    useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.


    Feel free to surf to my web page - book of ra apk downloaden ()

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen